TEORIE: De curand, Asociatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ca telefoanele mobile pot fi cauza cancerului. Un studiu atrage atentia asupra acestui fapt care nu mai poate fi ignorat, si sfatuieste oamenii sa reduca expunerea, sa foloseasca hands-free-uri sau sa dea mesaje in loc sa sune.
Dupa concluziile trase de Asociatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului au ajuns la acelasi rezultat, ca telefoanele mobile sunt "posibil canceroase".
Telefoanele mobile sunt la fel de cancerigene ca si noxele de la masini, insa mai putin decat azbestul.
Un studiu recent pune sub semnul intrebarii cele prezentate mai sus. Acest studiu a fost dezvoltat cu ajutorul a 350.000 de oameni care folosesc telefoane mobile, pe o perioada de 18 luni. Concluziile studiului au fost ca nu exista riscuri mai mari pentru cei care folosesc telefoane mobile fata de cei care nu folosesc.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Exista numeroase cercetari asupra legaturii dintre telefoanele mobile si cancer. Din cauza lipsei de studii pe o perioada indelungata de timp, nimeni nu cunoaste de fapt riscul expunerii la aparatele de comunicat, insa daca exista unul, el este foarte mic. Daca riscurile ar fi fost mai mari, incidenta cancerului ar fi fost mai mare, tinand cont de faptul ca telefoanele au inceput sa fie folosite de la inceputul anilor '90.
O alta problema ar fi ca tehnologia este in continua transformare, ceea ce face studiile mai dificil de realizat. Este de mentionat ca femeile vorbesc mai mult la telefon, si cu toate acestea, incidenta cancerului nu e mai mare.
TEORIE: Se spune ca tumorile canceroase sunt genetice, deci nu prea ai ce sa faci in aceasta privinta. In realitate, oamenii de stiinta cred ca numai 5-10% din cazurile de cancer ar putea avea vreo legatura cu genele mostenite. S-au descoperit gene care ridica incidenta cancerului precum cel intestinal, ovarian, al uterului si al prostatei. De exemplu, femeile care au mostenit genele mutante BRCA-1 sau BRCA-2, vor avea sanse mai ridicate de a face cancer la san.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Este adevarat ca aproape 10% din cancere au la baza genele. Acesta este un factor de risc legat de care nu putem sa facem nimic, insa un stil de viata sanatos, care nu include fumatul si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata, poate avea un rol foarte important.
TEORIE: Unii oameni cred ca a fi constipat ridica sansele unui cancer intestinal din cauza deseurilor de mancare care produc o schimbare a invelisului intestinal.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Stim ca incidenta cancerului la colon este mai mica in zone din Orientul Indepartat, acolo unde tranzitul mancarii in corp are loc mult mai rapid datorita consumului ridicat de fibre si legume. O astfel de dieta ajuta compusii cauzatori de cancer sa treaca mai repede prin intestine, reducand astfel riscul dezvoltarii unei astfel de boli la colon.
TEORIE: Un produs chimic folosit pe toata planeta la impachetarea mancarii ar putea constitui unul din factorii cauzanti ai cancerului la san. Un studiu asupra soarecilor a aratat ca un compus numit bisfenol, folosit in fabricarea plasticului, le-a afectat modul prin care ei raspundeau la estrogen.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: O multime de oameni au idei foarte puternice legate de aceasta teorie, insa dovezile sunt sarace. Acest studiu a fost facut pe soareci, deci nu este relevant.
Soarecii traiesc numai doi ani, asa ca durata lor de viata nu se poate compara in niciun fel cu a noastra. Poate ca li s-au administrat doze foarte mari intr-un timp foarte scurt. Expertii nu se tem sa foloseasca pungi de plastic sau PET-uri. Mari ingrijorari o ridica si incalzirea mancarii in containere de plastic, din cauza moleculelor de plastic eliberate in mancare.
Inca o data, au avertizat specialistii, nu inseamna ca exista o legatura intre plastic si cancer, insa daca ar exista, ar fi foarte mica. Trebuie tinut cont, totusi, ca daca mancam foarte multa mancare procesata si nu suntem activi fizic, nu inseamna decat ca avem un stil de viata nesanatos care nu poate avea urmari bune.
TEORIE: Microundele sunt radiatiile electromagnetice care cresc temperatura in mancare. Oamenii sunt ingrijorati ca expunerea la aceste tipuri de radiatii ar putea produce cancer, scrie
Daily Mail.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Singurul lucru care se poate spune legat de aceste tipuri de radiatii este ca nu sunt la fel cu cele care cauzeaza aparitia cancerului - prin ionizare, adica cele de tip nuclear.
Stim ca aceste radiatii pot modifica structura ADN-ului, fapt care poate duce la dezvoltarea cancerului.
Radiatiile care nu sunt ionizate, precum microundele, au puterea de a 'misca' interiorul unei celule - in acest caz, sa il incalzeasca, insa nu destul ca sa modifice structura din punct de vedere chimic. Microundele incalzesc mancarea, insa nu o modifica mai mult decat oricare alta metoda de gatire.
TEORIE: Se spune ca hormonii folositi la scara larga pentru cresterea animalelor ar duce la cresterea nivelului de estrogen de la oameni. Cancerul la san este asociat cu un nivel crescut de hormoni.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Este o poveste inspaimantatoare, des intalnita, insa trebuie sa mananci foarte multa carne de pui - cam doi pui pe zi - pentru a fi supus acestui tip de risc.
Hormonii folositi sunt puternici ca sa ridice nivelul de hormoni din animale, insa nu atat de puternici pentru a afecta nivelul hormonilor la om.
TEORIE: Gandul ca a avea o boala sau un virus care evolueaza in corpul nostru ne facem sa ne gandim ca sansele ca si cancerul sa se dezvolte sunt mai mari.
O alta teorie este ca virusurile ne pot modifica structura genetica a celulelor si ca astfel ele au sanse mai mari sa devina canceroase.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Atunci cand vorbim despre cancer intestinal, asociatia "Invinge Cancerul la Intestine" atrage atentia ca oamenii cu boala Corhn sau colita ulceroasa sunt mai expusi riscului.
Femeile cu endometrioza (tumori in zona uterului) au sanse mai mari sa dezvolte cancer ovarian, la fel cum au si femeile care au chisturi ovarine sub varsta de 29 de ani.
Si atunci cand vorbim despre virusuri, ar putea exista o legatura intre ele si cancer. Cancerul cervical si oral, de exemplu, au fost conexate cu HPV (Human Papilloma Virus). HPV-ul este cel mai intalnit virus atunci cand vine vorba de cancer.
TEORIE: Bauturile fierbinti ne pot afecta esofagul, cred unii, iar riscul de cancer esofagian este in stransa legatura cu consumul de ceai fierbinte, arata un studiu recent.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: In tari precum Iran si Brazilia, este ceva obisnuit sa bei bauturi incredibil de fierbinti. De cele mai multe ori, ei folosesc chiar un pai de metal care duce lichidul direct in esofag. Acest obicei duce la inflamarea gatului, iar inflamatia este asociata cu aparitia cancerului, din cauza dezvoltarii celulelor anormale.
TEORIE: Anumiti oameni cred ca felul in care carnea este gatita - mai ales daca este arsa pe gratar - constituie un factor de risc.
Un studiu norvegian arata ca o doza ridicata de o substanta numita HCA, gasita in carnea arsa, este asociata cu riscul mare de aparitie a cancerului la colon.
In timp ce acest studiu se bazeaza pe cercetari de laborator pe cobai care nu sunt expusi in mod normal unei astfel de diete, cercetari anterioare au sugerat ca, intr-adevar, carnea arsa are proprietati cancerigene.
EXPLICATIILE SPECIALISTILOR: Atunci cand vine vorba despre felul in care gatim, dovezile nu sunt relevante. Insa anumite studii au demonstrat ca atunci cand este gatita la temperaturi mari care duce la producerea carbonizarii, carnea ar putea fi cancerigena.
De asemenea, alte studii recente chiar scot la iveala proprietatile cancerigene ale anumitor substante pe care carnea le contine atunci cand este gatita la temperaturi ridicate. Asadar, poate este o idee buna sa o gatiti la temperaturi mici (la abur, de exemplu).
Acesta este genul de situatie in care mama iti spune "Ai grija sa nu te lovesti la sani, ca poti face cancer". Dar poti?
Un studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea Lancaster au descoperit ca traumele fizice sunt surse ale unor afectiuni. Totusi, alti experti contesta acest fapt si spun ca formatiunile canceroase ies la iveala din cauza loviturilor si a controalelor amanuntite la care femeile se supun atunci cand patesc ceva, dar nu ca ar fi cauzate de ele.
Multi oameni cred ca traumele fizice pot fi cauza aparitiei cancerului, insa nu exista dovezi relevante care sa dovedeasca acest lucru.
Numarul de bolnavi de cancer creste de la an la an. Dar care este cauza aparitiei lui? Multi oameni au propriile teorii - de la bauturi fierbinti la hormoni de crestere din animale, de la cuptoare cu microunde la carne arsa. Dar care este adevarul?