Unul din patru britanici prefera mancarea indiana, o treime din americani aleg sa comande mancare mexicana atunci cand iau masa in oras, iar mancarea chinezeasca se afla in topul preferintelor a 23% dintre germani.
- In Romania, potrivit studiului realizat in martie in sud-estul si nord-vestul tarii, este preferata mancarea exotica, in mod special mancarea chinezeasca si mancarea din restaurantele mixte.
"Un meniu exotic sanatos trebuie sa contina cat mai multe legume, preferabil doar usor preparate, verdeturi, peste sau fructe de mare, carne slaba (preparata la gratar sau inabusita - nu prajita). Mancarurile exotice sunt, in general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeturi, ierburi aromatice si mirodenii care stimuleaza secretiile gastrice si ajuta digestia. Legumele colorate sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fitonutrienti. (...) Foarte atente trebuie sa fie persoanele cu alergii alimentare, cand comanda un meniu exotic, sa se asigure ca preparatul pe care il comanda nu contine ingrediente cu efect alergogen", mai spune Rodica Tenu.
Nutritionistii si bucatarii Unilever Food Solutions precizeaza ca un meniu comandat la restaurant este o alegere sanatoasa daca are: o sursa de vitamine si minerale (legume); o sursa de grasimi bune sau chiar grasimi esentiale Omega 3 si 6 (peste gras, ulei vegetal, margarina de calitate sau seminte oleaginoase); o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata (peste, pui, vita, muschi de porc); proteine vegetale (mazare, linte, soia), carbohidrati cu eliberare lenta (orez, cartofi, paste, paine integrala). In loc de sucuri indulcite sunt recomandate apa, limonada sau ceaiul, iar daca se foloseste miere pentru a indulci ceaiul, trebuie stiut ca aceasta se adauga in ceai dupa ce acesta se raceste (de preferinta sub 40 de grade Celsius).