Pentru a scoate vinul din struguri, cidrul din mere si uleiul din masline (printre altele), trebuie sa le zdrobesti si storci foarte tare.
Primele prese realizate in acest sens au fost niste barne cu platforme la un capat unde se puteau pune bucati mari de piatra. Presa surub, care dateaza din al III-lea sau al IV-lea secol I.H., a reprezentat o imbunatatire majora. Ea putea fi folosita cu ajutorul fortei umane dar si cu cel al animalelor.
Azi folosim energia electrica, insa ideea este aceeasi.
In 1911, auzind un lucrator al unui hotel ca mereu i se sparg oule atunci cand le aduce de la ferma, ziaristul canadian Joseph Coyle a creat un carton din hartie cu gauri in care se aseza fiecare ou pe rand. Acest carton a fost special realizat pentru drumurile cu hopuri din British Columbia.
Materialele folosite s-au schimbat intre timp, la fel si designul, insa cartonul de oua a ramas o modalitate sigura si ieftina de transport a fragilelor alimente, dintr-un loc in altul.
Cuptorul cu microunde
10/12
A fost inventat accidental de inginerul american Percy L. Spencer de la compania Raytheon atunci cand a descoperit ca un baton de ciocolata aflat in buzunarul sau s-a topit in timp ce el testa tuburile radar (prima mancare gatita in acest fel de inventator a fost popcornul).
Cuptorul cu microunde este cea mai inovativa inventie care a revolutionat secolul 20.
Corporatia Amana a vandut primele cuptoare cu microunde in 1967.
Cheita de la cutia de bere
10/12
Vorbind de lucruri importante.... Cum ti-ai putea desface dozele de bere preferata fara acest magic element?
Bazate pe dopul care se putea desface prin tragere, primele exemple au fost testate in 1962 dar au aparut pe doze in 1963, si au cunoscut repede succesul.
In 1975, un designer de la Reynolds Metals a venit cu o idee eco-friendly in care cheita ramanea atasata de doza.
In ultimii ani, cheitele au devenit din ce in ce mai populare, ele fiind de folos nu numai pe dozele de bere, dar si pe dozele de suc, pe conservele de supa, legume, alune etc.
Nu crezi ca e important? Atunci imagineaza-ti o dimineata in care ajungi la birou fara ea! Nu ai nevoie de filtru de cafea ca sa faci cafea, bineinteles. De cand cineva a descoperit efectul stimulant al cafelei in secolul al 15lea, oamenii au fiert pur si simplu boabele in apa (cum este inca folosita in Orientul Mijlociu). Si aroma......
Insa filtrele sunt mai usor de folosit la 6.30 dimineata. Asa-i?
A fost acolo de cand lumea.... in pietre, in ocean, in noi.... Stramosii nostri trebuie sa fi fost atrasi de sunetul marii, si poate de felul in care ea conserva corpurile neinsufletite, si, la un moment dat - acum cel putin 8.000 de ani sau mai devreme - au descoperit cum pot extrage sarea din apa, scrie
Daily Meal.
Urmatorul lucru pe care il stim este ca taxele pe sare si comertul cu sare au schimbat istoria. Buna pentru salata, buna si pentru buzunar. Mancarea noastra a rezista mai mult si este mai gustoasa.
Se spune ca Pamantul s-a nascut din foc, dar nu din acela cu care facem gratarul.... Cand lucrurile s-au mai "racit" si oamenii au inceput sa apara, oxigenul a permis formarea unor flacari mai blande.
Arheologii au gasit ramasite de mancare gatita de acum doua milioane de ani, insa acest exemplu a fost unul intamplator... "Oh, fulgerul a omorat o pasare! Miroase bine! Hai sa o mancam", si-au spus, probabil, stramosii nostri atunci cand au inceput sa realizeze cum sa faca si cum sa opreasca un foc, acum 400.000 de ani.
Iata cum s-a nascut gatitul.
Cutitul este considerat ca fiind cea mai veche unealta creata de om. Bineinteles, nu vorbim acum despre cutitele de inox ci, mai degreaba, despre pietre cioplite cu margini taioase.
Metalul a fost introdus abia in 2500 inaintea erei noastre, iar "tehnologia" lamelor cu maner s-a imbunatatit.
Poate cutitele sunt cele mai vechi unelte, insa ele raman cele mai importante in industria alimentara. Sa nu mai zicem ca ele pot fi folosite nu numai in bucatarie, ci in alte industrii.
Fara olae - si fara tigai, castroane etc - optiunile noastre in materie de gatit ar fi foarte limitate.
Tot stramosii nostri trebuie sa le fi descoperit pentru ca au fost gasite dovezi arheologice ale incercarilor oamenilor de a gati in vase facute din piatra, carapace de broaste testoase, lut, si chiar lemn tratat ca sa poata rezista flacarilor. Lutul sau vasele facute din pamant au aparut aproximativ acum 15.000 de ani.
Oalele de metal au aparut curand de la descoperirea metalului, si, in Evul Mediul, aproape toate casele aveau oale de fier, ceainice si cazane care semanau foarte mult cu cele pe care le folosim azi.
Cum or fi mancat oamenii supa inainte ca lingura sa fi fost inventata? Dar inghetata? Mancarea in general...
Lingurile au fost descoperite in Antichitate, insa nu sunt la fel de vechi ca sa cutitele. Primele linguri trebuie sa fi fost facute din lemn scobit, coji de nuci (cele mari au fost folosite prima oara pe post de pahare) sau din scoici.
Egiptenii, grecii si romanii din Antichitate obisnuiau sa foloseasca linguri la moda si frumos ornate, insa modelele moderne cu maner lung nu au aparut decat in secolul al 18lea.
In ziua de azi, nu numai ca mancam cu ele, dar le si folosim la masurat.
Fermentatia, in materie de bauturi si mancare, este procesul prin care drojdia sau bacterii transforma carbodihratii in alcool si dioxid de carbon.
Procesul este unul natural: lasa un fruct intr-o farfurie pentru mult timp, suc va iesi din el, va intalni drojdia din aer, si va incepe procesul, transformand produsul in ceea ce noi cunoastem ca fiind vin.
Trucul a fost ca omenirea sa invete sa controleze acest proces si sa il foloseasca pentru a face sau a conserva tot felul de produse - nu numai vin, ci si bere, cidru, otet, iaurt, branza, anumite tipuri de carnati si chiar varza murata fara de care viata nu ar avea acelasi gust.
Poate ca francezii (bine, galezii) au facut primul butoi din lemn, descoperind cum sa incalzeasca si sa indoaie doagele si sa le prinda intr-o forma cu funie, si mai tarziu cu cercuri de metal, insa romanii au adoptat ideea, descoperind butoiul ca fiind o imbunatatire fata de oalele de lut si amforele care erau folosite in mod normal pentru vin, ulei si alte substrante (ele erau mai mari si mai stabile, si nici nu se spargeau).
Butoaiele s-au dovedit a fi ideale pentru pastrarea si transportarea produselor precum vin, wisky, castraveti murati, masline (in ulei propriu), peste si carne de porc.
Iti poti imagina o lume moderna fara linguri, oale, cutite sau.... cuptor cu microunde? Afla care sunt inventiile si descoperirile care au revolutionat lumea.