Unul dintre cele mai vechi cocktail-uri este numit Sazerac si are ca ingredient de baza cognacul.

Cocktail-ul nu reprezinta altceva decat un amestec al unor bauturi alcoolice sau non alcoolice pentru a obtine o noua substanta multicolora, multiaromata, cu gust special, bazat pe caracteristicile celor folosite initial.

Istoria cocktail-ului este relativ recenta si destul de ambigua. Acesta a aparut in secolul al XIX-lea. Revista americana “The Balance” publica in mai 1806 un articol referitor la amestecul de bauturi in care este pentru prima data mentionat cuvantul “Cocktail”. Publicatia descria cocktail-ul sub forma unei combinatii de diverse tarii cu zahar si apa.

Unul dintre cele mai vechi cocktail-uri este numit Sazerac si are ca ingredient de baza cognacul. Acesta era foarte raspandit in New Orleans, mai ales in perioada 1850.

Cocktail-ul a cunoscut si o decadere odata cu instaurarea prohibitiei bauturilor alcoolice in Statele Unite. Incepand cu data de 16 ianuarie 1920, pe teritoriul Statelor Unite bauturile alcoolice nu mai puteau fi comercializata, produse sau consumate. Cel putin teoretic, pentru ca in practica acest lucru nu a facut decat sa creasca foarte mult importul prin mijloace frauduloase al bauturilor alcoolice.

Perioada prohibitiei a reprezentat de asemenea si punctul de inceput al unei ere in care afacerile ilegale controlau totul, iar averile de milioane de dolari se faceau in cateva zile. Multe dintre retetele de cocktail cunoscute si astazi dateaza din acea perioada. Datorita calitatii foarte proaste a spirtoaselor cu care se facea contrabanda, acestea nu puteau fi baute decat in combinatie cu alte bauturi alcoolice sau non alcoolice, si astfel lumea cocktail-urilor se dezvolta.

Dupa anul 1933, odata cu sfarsitul prohibitiei in SUA, cocktail-urile si-au recastigat pozitia si au cunoscut o continua dezvotare. Astazi acestea sunt ridicate la nivel de “arta”, noi retete fiind create constant.

1. Un top al celor mai populare cocktail-uri din lume claseaza pe primul loc renumitul “Sex on the beach”. Acesta are ca ingedient alcoolic de baza vodka, pe langa care se adauga suc de portocale sau de ananas si putin sirop de afine. Se serveste cu cuburi de gheata. De asemenea poate fi servit si in pahare de shot.

2. “Orgasm” este un cocktail care se prepara din Irish Cream si Peppermint Schnapps in proportii egale. Acesta se serveste in shot-uri de 30 de ml. Este recomandat persoanelor care perfera bauturile foarte dulci.

3. “Manhattan, The Original” contine vermouth dulce, blended whiskey si optional se poate adauga si Maraschino cherry. Manhattan are peste 20 de variante alternative de preparare si reprezinta unul dintre cocktail-urile “clasice”.

4. “Tequila Sunrise” se obtine din Grenadine, suc de protocale, zeama de la o jumatate de lamaie si bineinteles tequila. Dupa ce se prepara, se adauga la sfarsit o felie de lima. Si din acest tip de cocktail s-au dezvoltat mai multe variante optionale.

5. “Alabama Slammer” contine Gin, Amaretto si suc de lamaie. Dupa ce se amesteca ingredientele intr-un recipient mai mare care contine gheata, se serveste in pahare de shot. Acesta reprezinta un cocktail foarte popular, mai ales in Statele Unite.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Absinthe: licoarea interzisa
2. Cognac: aroma rafinamentului
3. Tequila pentru shot-ul perfect


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.