Lupta pentru suprematie in topul celor mai importante branduri din lume devine tot mai acerba.

Lupta pentru suprematie in topul celor mai importante branduri din lume devine tot mai acerba. Realizarea unui clasament nu este deloc o treaba usoara. Numai pentru a te putea califica in lista participantilor trebuie ca cel putin 1/3 din venituri sa fie realizate in afara granitelor tarii de origine a companiei, produsele tale sa fie cunoscute de ceva mai multa lume decat publicul tinta, iar incasarile anuale sa atinga sume echivalente cu bugetele unor tari mici.

1. In varful piramidei se afla (evident) Coca-Cola, de departe cel mai important brand din lume, evaluat la nu mai putin de 67 miliarde $. Acesta ocupa primul loc in top de ani buni. Istoria Coca-Cola incepe in anul 1886 in Atlanta, unde John Pemberton reuseste sa creeze “din intamplare” produsul care va cunoaste cea mai mare 'audienta' internationala. John Pemberson avea o pasiune pentu combinarea diverselor medicamente in vederea descoperiri de noi tratamente. Intr-o zi acesta duce la farmacie un sirop de culoare maronie pe care specialistii il combina cu sifon. Astfel s-a nascut primul pahar de Coca-Cola, care urma sa fie vandut cu numai 5 centi. In primul an farmacia a vadut in jur de 9 pahare pe zi, pentru ca intr-un secol sa reuseasca performanata de a produce si vinde peste 10 miliarde de galoane de suc. Pentru ca parintele bauturii nu era neaparat un om de afaceri foarte inspirat, Pemberton vinde firma lui Griggs Candler, contra sumei de 2300 $, acesta din urma devenind cunoscut ca primul presedinte al Coca-Cola Company.

Odata cu trecerea timpului Coca Cola a introdus noi produse pe piata. Sprite a aparut in 1961, TAB in 1963 si Fresca in 1966. O parte foarte importanta a dezvoltarii afacerii a reprezentat-o publicitatea. Compania este renumita pentru banii investiti in acest domeniu si campaniile derulate la nivel mondial.

Daca la inceput bautura se vindea doar intr-o mica farmacie din Atlanta, acum Coca-Cola a devenit cea mai importanta companie din lume, inregistrand vanzari de peste 300 de produse in 200 de tari. De asemenea, se pare ca termenul 'Coca-Cola' este cel mai cunoscut in lume.

2. Cu o valuare estimata la ceva mai mult de 10 miliarde $ sub valoarea Coca Cola se afla Microsoft. Celebra companie condusa de Bill Gates se afla pe locul al doilea in top, cu o estimare de 56,926 miliarde $, fiind in scadere lenta in ultimii 5 ani.

Corporatia Microsoft este o companie multinationala americana in domeniul tehnologiei. Aceasta are peste 76.000 de angajati si isi desfasoara astivitatea in peste 102 tari. Initial fondata de Bill Gates, dominatia asupra computerelor personale a inceput mai intai prin sistemul de operare MS-DOS la jumatatea anilor '80. Evolutia Microsoft a continuat prin lansarea unor noi sisteme de operare cunoscute in toata lumea: Windows. Inca de la inceputul anilor '90 acestea au facut istorie. De asemenea, un mare impact l-a avut si aplicatia Microsoft Office, aceasta devenind cea mai folosita suita de aplicatii de birou. Insa numele Microsoft a fost implicat si in numeroase scandaluri in cea mai mare parte legate de neconcurentialitate si monopol. Atat Comisia Europeana cat si Departmentul de Justitie al Statelor Unite au intentat mai multe procese.

3. Locul 3 al celor mai bine clasate companii din lume este detinut de IBM. Actionand in domenii apropiate, IBM si Microsoft sunt de asemenea apropiate ca valoare. Cotatia pentru IBM este de 56,201 miliarde $.

International Business Machines Corporation sau IBM este o companie care activeaza in industria tehnologiei computerelor si are sediul central in Armounk New York. Este cunoscuta ca fiind cea mai mare producatoare de computere din lume.
Microsoft a facut pentru IBM primul sistem de operare, insa mai tarziu colaborarea dintre cele doua trusturi a incetat, astazi IBM investind milioane de dolari in Linux, un sistem de operare Open Source.

4. Pe locul 4 se afla o companie cu rezonanta istorica. GE reprezinta prescurtarea pentru General Electric. In anul 1876 Thomas Alva Edison a deschis un laborator in Menlo Park, New Jersey. Aici s-a nascut lampa electrica incandescenta. Afacerile lui Edison au fost organizate in Edison General Electric Company.

La acest moment GE este una din cele mai valoroase companii din lume, fiind estimata la 48,907 miliarde $ si acoperind arii foarte diferire de activitate, de la comert si finante pana la domenii industriale si chiar aeronautice. GE se ocupa de la distribuirea energiei electrice, detinand o foarte bine dezvoltata infrastructura, pana la automatizari industriale, motoare de avioane si locomotice. GE este prezenta in peste 100 de tari. In anul 2004 noul CEO al companiei, Jeffrey Immelt a schimbat sloganul renumit al GE din "we bring good things to life" in "imagination at work".

5. Intel este ocupanta celei de-a cincea pozitii in top. Valoarea companiei este estimata la 32,319 miliarde $. Intel reprezinta la acest moment cea mai mare companie de semiconductori din lume si este renumita pentru producerea de microcipuri care pot fi gasite in aproape toate computerele. Cele mai cunoscute sunt procesoarele, insa domeniul de activitate cuprinde si placi de baza sau placi grafice. Compania a fost fondata in anul 1968 si denumita Integrated Electronics Corporation. Mai tarziu, pastrand primele litere ale fiecarui cuvant, a devenit INTEL. Alaturi de Microsoft, Intel a fost implicata in scaldaluri privind monopolul.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.