Pasionat de actorie inca din perioada copilariei, Dinica a fost inspirat de actori precum Stan si Bran, Greta Garbo, Vivien Leigh, Bette Davis, Bill Crosby sau Chaplin.

Asemanat cu Robert de Niro, Gheorghe Dinica este unul dintre cei mai mari actori de teatru si film din Romania. A jucat in peste 90 de filme si are la activ mai mult de 40 de piese de teatru. Interpret de muzica de petrecere, este un om care a marcat viata cotidiana romaneasca prin stilul sau inconfundabil.

Maestrul Dinica s-a nascut in prima zi a anului 1934 la Bucuresti. A absolvit Institutul de arta teatrala si Cinematografica - Bucuresti in anul 1961 la clasa profesorului Dina Cocea.

Pasionat inca de mic de actorie, Dinica a fost inspirat de actori precum Stan si Bran, Greta Garbo, Vivien Leigh, Bette Davis, Bill Crosby sau Chaplin.

Isi incepe cariera de actor la Teatru de Comedie Bucuresti, dar dupa 6 ani se muta la Teatru Bulandra. Din 1972 joaca pe scena Teatrului National Bucuresti. Printre cele mai importante piese de teatru in care actorul Dinica a jucat se numara: Take, Ianke si Cadar de V.I.Popa, regia Grigore Gonta; O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale, regia Mihai Maniutiu; Plosnita de V. Maiakovski, O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale, regia Radu Beligan si Cotletele de Bertrand Blier in regia lui Gelu Colceag.

In cinematografie debuteaza in anul 1963 cu ecranizarea “Strainul”, dupa care urmeaza o lunga serie de filme artistice, cinematografice si seriale de televiziune. Poate ce mai importanta aparitie in fata publicului a fost rolul jucat in filmul Filantropica din anul 2001 in regia lui Nae Caramfil.

Celebra replica „Nu trage dom’ Semaca, sunt eu, Lascarica!” a fost spusa tot de Gheorghe Dinica in filmul romanesc Cu mainele curate, interpretand personajul lui Lascarica.

In anul 2002, Dinica isi descopera pasiunea pentru muzica, jucand in filmul Turnul din Pisa personajul unui lautar. Un an mai tarziu proaspatul cantaret scoate doua albume de Muzica de petrecere impreuna cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. Aceiasi cantareti ii sunt alaturi si in albumul Romante aparut in 2004.

Munca si talentul lui Gheorghe Dinica au fost rasplatite cu aplauze, respect si multe premii. Actorul este cetatean de onoare al Bucurestiului, dar si actor de onoare al filmului romanesc. In 2002 este declarat actorul anului, iar in 2004 primeste premiul pentru intreaga activitate, premiu dat prea devreme pentru ca in ultimii 4 ani a mai strans in palmares alte zeci de filme. Poate ca cea mai importanta distinctie a fost Titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica anul acesta in Bucuresti.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

In prezent, Gheroghe Dinica poate fi vazut in filmul Supravietuitorul in regia lui Sergiu Nicolaescu, film lansat acum trei saptamani in Bucuresti, dar si in telenovela Inima de tigan. Dinica filmeaza momentan pentru trei pelicule straine si una romaneasca.

Pe viitor il vom vedea in Weekend cu mama - film romanesc programat sa apara in primavara anului 2009, Biblioteque Pascal (Ungaria), alaturi de Oana Pellea, asteptat sa apara in luna august, The house of Terror cu Maia Morgenstern si Anna Széles si The Mouth of Truth doua productii americane care vor avea premiera in septembrie, respectiv la inceputul anului urmator.

Actorul, artistul, cantaretul Gheorghe Dinica este o personalitate a teatrului si filmului romanesc, dar si un exemplu de profesionalism din Romania.

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.