A primit de doua ori titlul de “Cel mai bun actor”, a jucat in 24 de filme romanesti, este cel mai apreciat roman la Hollywood.

A primit de doua ori titlul de “Cel mai bun actor”, a jucat in 24 de filme romanesti, este cel mai apreciat roman la Hollywood. La 57 de ani Marcel Iures este o personalitate a teatrului si filmului din Romania si de peste hotare.

Cariera lui Marcel Iures pivoteaza per ansamblu in jurul teatrului. Printre piesele care l-au consacrat se numara "Henric al IV-lea" de Luigi Pirandello,”Richard al II-lea” si Richard al III-lea” de W. Shakespeare.

In anul 1992 a primit prima nominalizare la premiile UNITER: “Cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul "Richard al III-lea" de W. Shakespeare. Intre 1997 si 2003 a primit trei premii UNITER: doua pentru rolurile din "Richard al II-lea" de W. Shakespeare si rolul Bruscon din spectacolul "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, iar cel de-al treilea premiu i-a fost acordat pentru infiintarea teatrului Act, primul teatru independent din Romania.

Retail jobs

Si-a inceput cariera la Teatrul National din Cluj Napoca in anul 1978, urmand sa se mute la Teatrul Bulandra din Bucuresti trei ani mai tarziu, unde a sustinut cele mai multe si importante spectacole din cariera sa de actor de teatru. Printre acestea se remarca cateva dintre spectacolele care l-au facut celebru: Lysander in "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991); Caligula in “Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu – 1996; Hamlet in “Hamlet” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (2000); Henric al IV-lea in “Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei (2005).

In paralel cu spectacolele realizate la Bulandra, Iures a mai jucat la Teatrul Odeon si la Teatrul National Bucuresti, dar si la Teatrul Act pe care l-a cofondat alaturi de regizorul Alexandru Dabija, arhitectul Octavian Neculai, Felicia Craciun si Doina Levinta.

Citeste si:
Amber Heard cere anularea verdictului din procesul cu Johnny Depp
Amber Heard cere anularea...Cariera in film incepe dupa Revolutie, cand Iures pleaca la Hollywood. A jucat alaturi de nume grele al cinematografiei: Brad Pitt si Tom Cruise in “Interviu cu un vampir” , Bruce Willis si Colin Farell in "Razboiul lui Tom Hart", "Misiune: Imposibila" alaturi de Tom Cruise si alaturi de George Clooney in "Pacificatorul". Seria de filme in care actorul roman a jucat continua cu "Piratii din Caraibe: La Capatul Lumii", unde ii are ca parteneri de platou pe Johnny Depp, Orlando Bloom si Keira Knightley. Printre ultimele proiecte realizate la Hollywood a bifat filmul "Goal" unde joaca alaturi de Zidane, Raul si Beckam.

Din anul 2004 este presedintele Festivalului International de Film “Anonimul”, iar in anul 2006 a dublat vocea personajului Doc Hudson din filmul animat “Cars”.

Citeste si:
Idei de afaceri care pot înflori în era Covid-19
Idei de afaceri care pot...

Ultimele piese de teatru in care publicul roman il poate vedea pe Marcel Iures se joaca pe scena teatrului Act in Calea Victoriei nr. 126: "Creatorul de Teatru" (de Thomas Bernhard), "Ultima banda a lui Krapp" (de Samuel Beckett) si "Capra sau Cine e Sylvia?" (de Edward Albee), toate in regia lui Alexandru Dabija.

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.