Yuppy 15 Iunie 2016 18:57
Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala lanseaza "Ghidul pentru victimele violentei sexuale”

Violenta sexuala in Romania este o realitate! Aproximativ 600.000 de femei au fost la un moment dat in viata victimele unei agresiuni sexuale, dupa cum arata un studiu realizat de Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) .

Majoritatea covarsitoare a victimelor sunt femei, iar din pacate un numar foarte mic raporteaza agresiunea, de teama sau rusine. Victimele violentei sexuale nu beneficiaza de servicii integrate – de informare, asistenta medicala si medico-legala si de consiliere psihologica intr-un singur loc, ci sunt nevoite sa se deplaseze la numeroase institutii si sa contacteze o serie de specialisti, proces care poate fi traumatizant si dificil pentru victima. Astfel, Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala a realizat un ghid care isi propune sa ajute victimele si include informatii despre ce anume se intampla dupa agresiunea sexuala, incluzand examinarea medicala, procedurile legale, reactiile emotionale si rolul celor din jur in vederea recuperarii victimelor violentei sexuale.

Data fiind rata mare de violuri si alte forme de violenta sexuala in Romania, este important si urgent ca ghidul sa fie diseminat de catre noi toti si toate, pentru a ajunge la cat mai multe persoane. Oricine poate fi victima a violentei sexuale la un moment dat in viata. Informarea despre acest fenomen este utila si simpla, prin intermediul acestui ghid. Putem ajuta victimele violentei sexuale facand cunoscute informatiile care se regasesc in ghid, prin diferite mijloace de diseminare.

Violenta sexuala, in toate formele sale este o grava incalcare a drepturilor omului si o infractiune sanctionata penal (art. 218 alin. 1-2 Codul Penal), cu profunde consecinte fizice, psihologice si chiar economice pe termen lung pentru victima.

Ce veti afla din acest ghid?

Ghidul pentru victimele violentei sexuale explica in termeni accesibili:

  • Ce este violenta sexuala si care sunt cele mai intalnite forme de violenta sexuala;
  • Pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca ai fost victima unei agresiuni sexuale si serviciile la care poti apela in acest caz;
  • Care sunt serviciile de suport oferite de ONG-urile de profil din tara si cum le poti contacta;
  • Care sunt drepturile unei persoane suprevietuitoare a violentei sexuale.
Ghidul poate fi accesat online, pe site-ul Retelei Rupem tacerea despre violenta sexuala: http://violentadegen.ro/wp-content/uploads/Ghid-pentru-victime_Rupem-tacerea-despre-violenta-sexuala.pdf
Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.