Yuppy 12 Mai 2016 14:28
Potrivit oamenilor de stiinta, cititul pe ecran poate afecta modul in care gandim.

Cercetatorii de la Darmouth College au descoperit ca persoanele care folosesc dispozitive precum tablete, laptopuri sau telefoane mobile pentru a citi se concentreaza mai mult pe detaliile concrete decat pe tema generala a ceea ce citesc. Aceasta descoperire sugereaza ca cititul de pe ecran influenteaza gandirea abstracta.

La studiu au participat peste 300 de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani. Scopul experimentului a fost de a masura cum este procesata si retinuta informatia in functie de dispozitivul de pe care este citita. Pentru ca experimentul sa fie corect, a fost folosit acelasi font si aceeasi dimensiune atat pe platformele digitale cat si pe print.

Intr-unul din teste, cercetatorii au cerut participantilor sa citeasca o poveste scurta fie pe hartie fie pe laptop. Apoi, le-au dat un test care continea atat intrebari concrete cat si intrebari abstracte despre text. Intrebarile abstracte se concentrau pe continutul povestii, in timp ce cele concrete se concentrau pe detalii.

Retail jobs

Cei care au citit povestea in format printat au raspuns corect la 66% dintre intrebarile abstracte, in timp ce cei care au citit textul in format digital au raspuns corect doar la 48% dintre acestea. In cazul intrebarilor concrete, cititorii digitali au raspuns corect la 73% de intrebari, in timp ce cei care au citit povestea in format printat au raspuns corect doar la 58% dintre intrebari.

Studiul ofera informatii pretioase despre cum dispozitivile electronice influenteaza functiile creierului. Dispozitivele digitale ar putea transforma modul in care procesam informatia, avertizeaza cercetatorii, afectandu-ne gandirea abstracta. Implicatiile psihologice, de asemenea, pot fi de lunga durata.

Alte studii sugereaza ca dispozitivele digitale pot afecta memoria, somnul si poate juca un rol important in luarea in greutate.

Citeste si:
TREI motive să te apuci de citit
TREI motive să te apuci de citit

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.