Oamenii isi fac o prima impresie despre cineva in cateva secunde. Uite care sunt criteriile care stau la baza acestei judecati.

Prima impresie se formeaza in cateva secunde, dar la ce anume se uita oamenii pentru a-si forma o parere? Amy Cuddy, profesor si psiholog la Harvard a studiat acest fenomen timp de 15 ani si a descoperit niste pattern-uri extrem de interesante.

Cuddy spune ca oamenii isi raspund rapid la doua intrebari atunci cand intalnesc o persoana noua:

  • Pot sa am incredere in aceasta persoana?
  • Este aceasta persoana demna de respect?
Psihologii numesc aceste doua dimensiuni „bunavointa” si „competenta” si este de preferat sa le aveti pe amandoua daca vreti sa faceti o prima impresie buna.

Cei mai multi oamenii cred ca, atunci cand vine vorba de un interviu, competenta este cel mai important factor. Dar, potrivit lui Cuddy, bunavointa si increderea sunt mult mai importante. Din punct de vedere evolutionar, este mult mai important sa stii ca poti avea incredere in persoana de langa tine. Chiar daca si competenta este extrem de importanta, aceasta devine importanta abia dupa ce s-a stabilit increderea.

Mai multe puteti afla urmarind clipul de mai sus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.