Te-ai intrebat vreodata de ce meteorologii nu pot prezice vremea cu exactitate? Iata raspunsul.

De foarte multe ori se fac glume pe seama incapacitatii meteorologilor de a prezice vremea corect. Ni s-a intamplat adesea sa ne pregatim de plaja si sa fim surprinsi de furtuna sau vice versa.

Dar, de ce este atat de greu sa prezici vremea?

In 1961, meteorologul Edward Lorenz realiza diferite simulari ale vremii pe calculatorul sau. Dorind sa repete o simulare pe care o realizase deja, a introdus manual variabilele. Numai ca, spre surprinderea sa, rezultatele celor doua simulari erau complet diferite.

Suprins, Lorenz a verificat datele si si-a dat seama ca a rotunjit din greseala una din variabile. In loc de „0.506127”, acesta a introdus numarul „0.506”. O eroare atat de mica precum aceasta a schimbat radical rezultatul simularii.

Acest accident a dus la nasterea teoriei haosului. Astfel, Lorenz a ajuns la concluzia ca, indiferent cat de avansate vor fi calculatoarele, niciodata nu vom putea prezice vremea corect sau cu mai mult de cateva zile in avans. In orice sistem, orice schimbare oricat de mica poate schimba complet cursul evenimentelor.

Mai multe detalii puteti afla urmarind clipul de mai jos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.