Cat de mult semeni cu alti membri ai familiei?

Venim pe lumea asta cu un bagaj prestabilit. I se spune “mosternire genetica”. Indiferent ca vorbim de aceeasi culoare a ochilor, de aceleasi bucle sau de acelasi nas carn, exista o serie de trasaturi trasate in codul nostru genetic. De multe ori, insa, suntem atat de familiarizati cu chipul de langa noi, incat, aproape ca nici nu mai observam asemanarile dintre noi si ceilalti membri ai familiei.

Eh, bine, exact asemanarile dintre persoanele care impart acelasi bagaj genetic fac subiectul unei cercetari fotografice intreprinse de Ulric Collette, un fotograf autodidact din Canada. Si-a numit proiectul, care a pornit dintr-o greseala “Portrete genetice”.

Mai mult decat o serie fotografica, “Portrete genetice” este un experiment care exploreaza similaritatile genetice dintre diferiti membri ai familiei. Cu alte cuvinte, artistul realizeaza portrete ale unor persoane intre care exista grade de rudenie si ofera spre analiza si comparatie, in interiorul aceleiasi imagini, asemanarile si deosebirile dintre acestea. Obtine fotografiile impartindu-le in doua pe fiecare in parte si obtinand o noua persoana prin juxtapunerea celor doua jumatati. In unele portrete, diferentele sunt atat de insesizabile, incat chipurile obtinute par aproape normale, in timp ce altele par diforme subliniind ideea ca, mai presus de orice, suntem unici.

Cum spuneam, intreaga idee a proiectului a pornit dintr-un “accident”. Incercand sa isi imbatraneasca fiul folosind diferite tehnici de editare foto, Ulric a observat cat de bine seama acesta cu versiunea sa mai tanara. A realizat atunci prima “juxtapunere”. A continuat impins de curiozitatea de a descoperi asemanarile genetice dintre membrii unei familii.

Ulric a fost nominalizat cu acest proiect la Cannes Lion, unul din cele mai importante concursuri din industria publicitatii.

Mai multe imagini puteti vedea in GALERIA FOTO, dar si pe pagina artistului.

Sursa foto: Ulric Collette


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.