Daca inveti insa sa pui valoare pe practica si sa te tii in mod constiincios de ea, vei realiza pas cu pas transformari personale care pe termen lung vor fi incredibile. Succes!

Pentru mine ca si coach, nu exista dubii: persoanele care investesc in dezvoltarea personala reusesc in medie sa obtina rezultate profesionale mai bune decat restul oamenilor. Iar cele care investesc si eficient, obtin rezultate vizibil mai bune.

O investitie eficienta in tine nu este simpla. Necesita o buna intelegere a invatarii si psihologiei umane, precum si a metodelor de dezvoltare personala existente.

Iata cateva idei cheie care te vor asista sa faci o investitie cat mai buna in dezvoltarea ta.

1. Focalizeaza-te pe puncte forte, nu doar pe defecte. Majoritatea oamenilor folosesc dezvoltarea personala ca o cale de a-si remedia defectele. Desi exista defecte care te pot sabota major, cum ar fi insuficienta incredere in sine sau insuficiente abilitati de comunicare, dezvoltarea personala eficienta nu este doar despre acestea.

In mare parte, dezvoltarea personala eficienta este despre intarirea punctelor forte. Asta inseamna a identifica acele talente naturale pe care le ai si a le completa cu abilitati si cunostinte invatate, pentru a le face mai puternice. De ce? Pentru ca aceste puncte forte sunt in esenta cele care iti aduc rezultatele si vrei sa fie cat mai dezvoltate.

2. Intelege metodele de dezvoltare personala. Sa spunem ca te-ai decis sa iti dezvolti abilitatile de vanzare. Ai mai multe optiuni pentru a face asta:
• Poţi citi cateva articole gratuite pe internet, pe diverse site-uri si blog-uri;
• Poţi sa iti cumperi cateva carti despre vanzari si sa le citesti;
• Poti merge la training-uri pe vanzari;
• Poti apela la coaching in aceasta arie.

Pe masura ce treci de la un punct la altul, metodele devin mai costisitoare din punct de vedere financiar, dar devin si mai eficiente. O carte buna va face de obicei mai mult decat cateva articole, la fel cum un training va face mai mult decat o carte. Daca vrei sa iti dezvolţi vizibil o anumita abilitate sau atitudine, este bine ca metode sa incepi de la primul punct, si sa evoluezi spre ultimul sau penultimul.

Citeste si:
De ce mai putin inseamna mai mult in dezvoltarea personala
De ce mai putin inseamna mai...

3. Intelege-ti clar nevoile. Majoritatea persoanelor cu care vorbesc despre dezvoltarea personala stiu clar ca au nevoie de ea, si cam atat. In rest, le este foarte greu sa formuleze niste nevoi precise. Vor spune ca au nevoie sa-si imbunatateasca atitudinea, sau modul de a relaţiona cu oamenii, dar nu vor putea sa fie mai specifici, ceea ce lasa o groaza de teritoriu de acoperit.

Cu cat iti identifici mai exact nevoile de dezvoltare personala, cu atat vei investi mai eficient in aceasta, fara sa-ti irosesti timpul, energia si banii pe lucruri de care nu ai nevoie. Esenta la a face asta este sa te cunosti cat mai bine, sa intelegi ce ai de oferit si ce te trage inapoi din felul cum te porti, cum gandesti si cum reactionezi emotional.

4. Practica, practica, practica. Dezvoltarea personala reala nu inseamna doar acumularea de informatii, ci dezvoltarea de abilitati si atitudini. Acestea reflecta ceea ce poti sa faci cu adevarat. Iar dezvoltarea lor inseamna sa selectezi acele cele mai valoroase informatii si sa le pui in practica in mod consistent.

Citeste si:
Angajatii din sectorul bancar, pe penultimul loc in regiune, in...
Angajatii din sectorul...

Formarea unei abilitati sau a unei atitudini noi, inseamna un pic de teorie si foarte multa practica. Iar aceasta tinde sa fie o piedica pentru multi oameni, pentru ca avem tendinta sa ne dorim schimbari rapide, usoare, si sa abandonam partea practica. Daca inveti insa sa pui valoare pe practica si sa te tii in mod constiincios de ea, vei realiza pas cu pas transformari personale care pe termen lung vor fi incredibile. Succes!

Eduard Ezeanu - un articol realizat exclusiv pentru eJobs

Poza: Hepta.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.