Un vin bun se savureaza de la prima pana la ultima inghititura.

Un vin bun se savureaza de la prima pana la ultima inghititura. Dar ce anume asigura unui vin statututul sau nobil? Ce il face sa poata oferi un gust totalmente diferit de al altor spirtoase din aceeasi categorie? Unul dintre cele mai importante aspecte este regiunea din care provine.

Fiecare regiune si fiecare tip de sol fac ca vinurile sa aiba gust si aroma diferite. Sunt nenumarate regiuni viticole care au reusit sa devina celebre, fiind unanim acceptate drept valoroase. Pe de alta parte exista in lume si alte astfel de regiuni mult mai putin cunoscute, dar care ofera vinuri cel putin la fel de bune. Iata 3 dintre acestea:

India - Nashik

Desi pare greu de crezut, avand in vedere conditiile climatice, India reuseste sa produca in zona Nashik cateva tipuri de vin foarte bune. Aroma deosebita a acestora provine din perioada scurta de crestere a strugurilor, plasand regiunea Nashik printre zonele viticole neapreciate la adevarata lor valoare.

Cea mai mare regiune viticola din India se afla in Maharashtra, la 200 de kilometri de Mumbai. Regiunea este de asemenea pitoreasca ca aspect, prin prezenta templelor, a lacurilor si a cascadelor.

Autoritatile au inceput de putina vreme o campanie agresiva de promovare a sortimentelor de vin produse in India la nivel mondial si de asemenea stimularea investitiilor in industria vinului. Cele mai bune soiuri sunt: Shiraz, Zinfandel si Sauvignon Blanc.

Cipru - Commandaria

Desi nu se afla printre cei mai mari producatori de vinuri din lume, ocupand dor locul 37 ca volum, Cipru se poate lauda cu unul din cele mai bune vinuri din lume, apreciate inca din secolul al XII-lea, vinul provenit din regiunea Commandaria.

Legendele spun ca, in timpul cruciadei, regele Richard Inima de Leu al Angliei, aflat Commandaria, a gustat vinul de aici si apoi a afirmat despre acesta: „Este vinul regilor si regele vinului”. In ceea ce priveste acest vin un lucru este cert: vechimea lui este considerabila, insa nu se poate stabili cu exactitate. Unele surse cred ca acesta se producea inca de pe vremea grecilor antici, in perioada 800 i.Hr.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Astazi, vinul de Commandaria se face din doua tipuri de struguri: Xynisteri si Mavro. Strugurii sunt lasati o perioda mai lunga in vie pana sunt culesi, pentru a le creste concentratia de zahar, apoi sunt asezati la soare o vreme inainte ca savoarea lor sa fie extrasa. Rezultatul consta in unul dintre cele mai bune vinuri din lume, protejat de legea din Cipru si recunoscut de Uniunea Europeana, Statele Unite si Canada ca produs unic in lume.

Israel - Galilea

Cea mai buna regiune din Israel in ceea ce priveste productia de vin este Galilea. Aceasta datorita altitudinilor inalte, brizei racoroase si solului foarte bine drenat, care fac ca vinul rezultat din strugurii recoltati de aici sa fie unic. Din nefericire aceasta regiune nu ofera vin in cantitati mari, Israel clasandu-se pe pozitia a 52-a in ceea ce priveste volumul de vin produs.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Cea mai buna subregiune din Galilea este „Golan”, un etalon in privinta industriei vinurilor din Israel. Aici se produc trei tipuri de vin: Yarden, Gamla si Golan.

Golan este singurul vin din lume care a reusit sa obtina 3 ani la rand premiul: Grand Prix d’Honneur la Vinexpo.

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.