Un top al filmelor care au reusit cu brio sa prezinte viata unei anumite categorii sociale: reteaua criminala reprezentata de asa-numita Mafia.

Au fost facute nenumarate topuri de film, in functie de numarul de bilete vandute, de incasari, de gradul de impact asupra spectatorilor. Dar acum am vrea sa incercam un top al filmelor care au reusit la un momennt dat sa prezinte intr-un mod mai mult sau mai putin artistic viata unei anumite categorii sociale: reteaua criminala reprezentata de asa-numita Mafia.

8. Donnie Brasco (1997)

Filmul bazat pe fapte reale reprezinta o capodopera a cinematografiei moderne si reda povestea faimosului Joe Pistone. Un agent FBI se infiltreaza in mafia newyorkeza de la sfarsitul anilor '70. Pistone (Johnny Depp) isi ia numele de Donnie Brasco si se imprieteneste cu Lefty Ruggiero (Al Pacino), un don al mafiei, a carui viata personala se duce de rapa. Adevaratul Joe Pistone traieste si astazi, sub alta identitate. El beneficiaza de un contract de 500 de milioane de dolari semnat cu producatorii filmului. Un fapt inedit este ca producatorul principal al lui Donnie Brasco, Lou DiGiamo l-a cunoscut pe adevaratul Joe Pistone inca din liceu.

7. Bugsy (1991)

Filmul reprezinta povestea lui Benjamin Siegel, gangsterul care in anii '30 domina intreaga Coasta de Vest si doreste sa construiasca o citadela a jocurilor de noroc in plin desert. In final, datorita perseverentei sale, gangsterul fondeaza orasul cazinourilor, Las Vegas. Filmul este regizat de Barry Levinson, gasind pentru ecranizare un numar mare de povesti despre mafie.

6. Goodfellas (1990)

O capodopera a genului, semnata Martin Scorsese. Henry Hill (Ray Liotta) este un gangster de mana a doua care impreuna cu Jimmy Conway (Robert de Niro) si Tommy De Vito (Joe Pesci) ia parte la un jaf. Ceilalti ajung apoi sa devina personaje importante ale Mafiei, in timp ce Henry este afectat de succesul lor. Filmul este inspirat de un caz real, iar povestea este conturata in jurul lui Henry, mafiotul care isi vede prietenii urcand pe scara ierarhica a crimei.

5. The Untouchables (1987)

Incoruptibilii, film regizat de Brian de Palma - o realizare glorioasa, teribila, imensa, o descriere a sefilor mafioti care conduceau orasul Chicago in perioada prohibitiei si a oamenilor legii, care au jurat sa-i prinda. Filmul reprezinta clasica confruntare dintre bine si rau, Kevin Costner jucand rolul agentului federal Eliot Ness, iar Robert de Niro pe cel al celebrului mafiot Al Capone.

4. Scarface (1985)

„Scarface”, varianta din anul 1985 reprezinta un remake dupa filmul aparut in 1932, iar linia de baza a povestii ramane aceeasi: urmarirea vietii unui imigrant cubanez, Tony Montana (Al Pacino), care, impreuna cu prietenul lui, Manny Ray, pune bazele unui puternic imperiu mafiot in Miami. Filmul, este de o duritate rar intalnita si a creat numeroase controverse la momentul lansarii. Scenariul este scris de Oliver Stone.

3. Once Upon A Time In America (1984)

Cand erau baieti au jurat ca vor muri unul pentru celalalt. Ca barbati, au si facut-o. O poveste epica, remarcabila a unui grup de tineri gangsteri evrei din New York, care au supravietuit prohibitiei. Ei se reintalnesc dupa 35 ani si incearca sa se salveze. Filmul poate fi privit si ca povestea omului aflat in razboi cu el insusi. David "Noodles" Aaronson (de Niro) este un criminal salbatic si neindurator, dar iubitor si cald in acelasi timp.

2. The Godfather II (1974)

Continuarea primei parti, filmul prezinta destinul tanarului Vito Corleone, urmarind copilaria sa din Sicilia si tineretea petrecuta la New York. Se arata modul in care acesta a devenit unul din cei mai importanti sefi mafioti. De asemenea, un alt plan al filmului se concentreaza asupra lui Michael Corleone, cel mai tanar fiu al Nasului, aratand tenativele acestuia de a extinde afacerile familiei in Las Vegas, Hollywood si Cuba.

1. The Godfather (1972)

"Filmul Nasul, realizat cu consilieri de specialitate, aduce pe ecran povestea ascensiunii, a decaderii si a noii ascensiuni a unei familii mafiote din New York. Nasul inseamna trei ore de film dur, adesea socant, un portret realist si necrutator al cartelului crimei organizate devenit omniprezent in SUA, creionat fara nicio retinere. Toti actorii sunt uimitori si creeaza personaje de neuitat, pana si in rolurile secundare." - The Motion Picture Guide


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.