M-a durut si ma doare foarte tare bataia de joc fata de romanii din afara granitelor, pentru ca stiu foarte bine in ce conditii a plecat majoritatea, ce sacrificii enorme presupune decizia de a parasi tara si nu pentru ca statul si sistemul social creat de acest organism faciliteaza in vreun fel, ramanerea oamenilor aici.

Se duc in alte tari, isi pierd din repere si sufera socuri emotionale puternice, familiile sunt destramate. Din experienta mea pot sa spun ca da, noi "astia" ne transformam intr-un fel de struti-camili, incepem sa vorbim fara sa ne dam seama in doua limbi concomitent, iar departarea are conotatii emotionale puternice. Iti vezi familia cum se transfoma de la an la an. Incepi sa vorbesti cu mama, cu sora ta sau copilul tau, in alta limba si totul se instraineaza; iar cei de aici si cei de acolo, patrund intr-un haos emotional indelungat pe care nu stiu cati il pot intelege si care, la nivel colectiv, are influente serioase asupra societatii.

E dur! E dur si adevarat ca oamenii plecati peste granite - "pentru un trai mai bun"- fara ca asta sa fie un cliseu, oamenii plecati in afara trimit bani deja de peste 15 ani in tara, ajutand si economia tarii de unde au plecat dar si economiile tarilor unde au ajuns. Sunt insa renegati si acolo si aici. Oamenii astia isi sutin familiile, le ofera noi perspective si infuzeaza cu viziunea lor, pe cei ramasi acasa. Acolo muncesc din greu si fac sacrificii enorme si traiesc marginalizati si pentru multi ani neintegrati si considerati „straini”! Vezi MARTURII CUTREMURATOARE. Romani care muncesc in Italia, supusi la abuzuri si tratati ca si SCLAVI de patroni

Le e frica de viziunea lor!

Sunt foarte multe femei plecate la munca in strainatate si nimeni nu stie in ce conditii isi desfasoara ele activitatea, ce drepturi NU au, ce sacrificii fac ca sa trimita bani acasa. De asemenea, Romania ultimilor ani se confrunta cu drama copiilor ramas singuri acasa, in grija rudelor sau bunicilor. Vezi Fenomenul "singuri acasa": 60% dintre romanii care pleaca la munca in strainatate au copii Parintii lor sunt pusi in fata unei decizii extrem de grele si aleg sa plece, sa se chinuie prin alte meleaguri, ca o forma de sacrificiu suprem pentru copii, pentru parintii batrani si pentru ceilalti ramasi in tara.

Iar acesti oameni de joasa speta le iau votul - pana si ultima farama de demnitate umana - aia ca apartin totusi de o tara, ca mai pot sa faca si sa spuna ceva pentru cei dragi, ramasi acasa. Le e frica de viziunea lor! Le e frica ca oamenii astia au muncit pe branci si au facut sacrificii ca sa evolueze - sa invete in alte tari, sau sa munceasca pentru un prezent si un viitor mai bun pentru ei si ai lor dragi si astfel au invatat ce inseamna sa depui efort pentru ce ai. Cum ai mai putea tolera furtul si smecheria cand tu, plecat de acasa fiindca totul parea sa se miste impotriva ta, ai platit un pret amarnic?

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Citeste continuarea pe Garbo.ro

Foto main: vote sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.