Cafeneaua, cofetaria si discutiile de salon din Bucurestii de alta data.

Dambovita, apa dulce/Cin’ te bea nu se mai duce! Asa cantau poetii de mahala farmecul capitalei Tarii Romanesti si mai apoi, a Romaniei. Manati pe meleagurile noastre de comert sau de daraveli de-ale statului, strainii nu se mai lasau dusi.

Multi au fost fermecati de frumusetea romancelor, altii au fost fascinati de amestecatura colorata de obiceiuri neaose impletite cu cele fanariote si mai tarziu, cu cele occidentale.

Insa toti, cu siguranta, au fost fascinate de pasiunea romanilor pentru placerile simple ale vietii, pentru loisir si distractie.

Iata in cateva randuri, rezumatul unor distractii de peste veacuri preferate de bucuresteni.

Cafenele

Bautura cu care ne incepem astazi diminetile a fost prilej de socializare pe teritoriul nostru cel putin din secolul al XVI-lea. Cafenelele au fost printre primele forme de spatii publice chiar daca la inceput erau dedicate doar barbatilor.

Retail jobs

In Romania, cafeaua a patruns pe filiera otomana iar obiceiul consumului, precum si al prepararii acesteia a ramas aproape neschimbat.

Prima cafenea consemnata din Bucuresti a aparut sub domnia lui Radu Leon care a condus Tara Romaneasca in 1664-1669, sprijinit de fanarioti. Aceasta era amplasata in zona Bancii Nationale de astazi iar proprietarul ei ers turcul Kara Hamie, un fost mercenar sub Mehmed al VI-lea.

Afacerea a luat amploate sub domnia lui Constantin Brancoveanu intre 1688-1714. Datorita cafenelelor, in tara noastra a patruns cam in aceeasi perioada si jocul de biliard, atestat documentar pentru prima data in 1734.

Dincolo de spatiu de relaxare, cafenelele au devenit scene pentru dezbaterile si intrunirile politice iar spatiul ramasese inca destinat doar barbatilor. La finele secolului al XVIII-lea, reteta clasica de cafea a inceput sa fie inlocuita cu retete aduse de italieni sau vienezi, foarte asemanatoare cu capuccino modern.

Citeste si:
Prințul Paul-Philippe al României a fost eliberat din închisoarea...
Prințul Paul-Philippe al...

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto main: cuplu sarutandu-se sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.