Tehnologia schimba modul in care societatea evolueaza si functioneaza. Pentru a face fata unei societati puternic tehnologizate, multe meserii vor disparea insa, la fel de multe, vor aparea. Sa nu va mire daca, in viitorul nu foarte departat, veti aplica pentru un job de 'specialist in detoxifiere digitala'. Sparks & Honey, o companie americana specializata in depistarea noilor tendinte, a realizat o lista cu 8 joburi noi pe care le-am putea avea in urmatorii 12 ani. Iata care sunt:

Tehnologia schimba modul in care societatea evolueaza si functioneaza. Pentru a face fata unei societati puternic tehnologizate, multe meserii vor disparea insa, la fel de multe, vor aparea. Sa nu va mire daca, in viitorul nu foarte departat, veti aplica pentru un job de „specialist in detoxifiere digitala”.

Sparks & Honey, o companie americana specializata in depistarea noilor tendinte, a realizat o lista cu 8 joburi noi pe care le-am putea avea in urmatorii 12 ani.

Iata care sunt:

1. Managerul de moarte digitala

Ne petrecem cea mai mare parte a timpului online. Ar fi normal ca cineva sa se ocupe de administrarea conturilor atat in timpul vietii, cat si dupa aceasta, mai ales in cazul persoanelor cunoscute. Un manager de moarte digitala ar avea sarcina de a tria si administra continutul digital pe care l-am creat. Aceasta tendinta exista deja, insa doar in cazul personalitatilor. Andy Warhol, de exemplu, are o fundatie gestionata de anumite persoane. Insa, din ce in ce mai multi oameni vor ca cineva sa le administreze conturile digitale, sa le sorteze informatiile relevante si sa le dezactiveze la momentul potrivit.

Retail jobs

2. Consilierul educational

Modul in care intelegem si aplicam educatia are foarte mari sanse sa se schimbe im viitor. In locul celor 4 ani in care suntem fortati sa studiem materii dinainte stabilite, in viitor vom putea migra de la o specialitatea la alta, de la institutie la alta. Vom avea nevoie, pe parcusul acestui proces, de un consilier educational care sa ne ghideze pasii si sa ne ofere sugestiile potrivite.

3. Exploratorul din fotoliu

Evolutia rapida a tehnologiei va simplifica foarte mult colectarea datelor. Aceast fenomen va deschide portile unui nou tip de explorator: cel care nu trebuie sa paraseasca linistea casei pentru a verifica trasee, cladiri sau obiective.

4. Mesterul cu imprimanta 3D

In viitor, atunci cand vrem sa reparam ceva, nu va mai fi nevoie sa cumparam piese noi si apoi sa asteptam ca cineva sa le instaleze. Tot ce va trebui sa facem va fi sa il sunam cu noul mester care, cu imprimanta sa 3D, ca putea printa componentele de care avem nevoie.

Citeste si:
Patru aspecte de documentat înainte să aplici pentru un job
Patru aspecte de documentat...

5. Specialistul in mentinerea echilibrului microbian

Sectorul medical prevede ca, in viitorul nu foarte departat, va aparea o nisa dedicata mediului microbian. Ne putem astepta la aparitia unor job-uri precum „specialist in mentinerea echilibrului microbian”, care ar consta in vreificarea tipului si numarului de microbi specifici fiecarui individ si recomandarea unui tratament in functie de aceste date.


6. Dezorganizatorul corporatist

Marile companii incep sa isi doreasca din ce in ce mai mult invoatie in structurile lor. Sarcina unui specialist in dezorganizare corporatista ar fi sa induca o forma de haos organizat si sa gaseasca solutii de adaptare la aceste fenomene noi.


7. Specialistul in detoxifiere digitala

Dupa cum spuneam, ne petrecem cea mai mare parte a timpului online. O supraincarcare digitala incepe deja se simta. In anumite locuri ale lumii sunt practicate deja cure de detoxifiere. In viitor acestea ar putea deveni din ce in ce mai dese. Astfel, va fi nevoie de specialisti care sa ii ajute pe cei dependenti de tehnologie sa se tina cat mai departe de Facebook si smartphone-uri.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Tineretului: „Vă încurajez să vă proiectaţi un...
Ciucă, de Ziua Naţională a...

8. Pastorul urban

Viitorul infrastructurii urbane tinde sa fie cat mai verde si cat mai aproape de natura. Vom avea nevoie, asadar, de oameni care sa se ingrijeasca de gradinile urbane sau se asigure ca reciclarea se face corect.

Foto main: tanar om de afaceri muncind pe laptop sursa Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.