Istanbul - destinatie de protest! Nu putem sa trecem cu vederea recentele evenimente din Turcia, unde mii de oameni au iesit in strada impotriva guvernului condus de catre premierul Tayyip Erdoğan. Protetstul este imbratisat de catre Miscarea Occupy si beneficiaza de aceeasi fervoare a folosirii uneltelor de comunicare in masa, actuale - Facebook, Twitter, Instagram, Blogging!

„Traim timputri interesante”, imi spune un prieten pe Facebook. „Toata lumea se trezeste si realizeaza cum guvernele si cei aflati deasupra noastra ne trateaza. Traim vremuri interesante”. Si nu pot fi mai in acord decat atat.Practic, aceste cateva cuvinte exprima esenta "miscarii occupy" care a cuprins intreaga lume.

Occupy inseamna protestul impotriva inechitatilor sociale si economice, iar scopul prim al miscarii este acela de a transaforma realtiile sociale si economice, acum bazate pe un sistem ierarhic, vertical, in ceva cu mult mai onest fata de toti oamenii.

Principala preocupare a celor care protesteaza este aceea ca marile corporatii si sistemul financiar global controleaza lumea si in mod disproportionat imparte beneficii unei minoritati, subminand valorile democratiei. In sistetemul actual, cei mai saraci, au cel mai mult de suferit si sunt manipulati pentru interesele marilor corporatii, sustin adeptii Miscarii Occupy. Astfel, evenimentele din Istanbul sunt reunite sub denumirea de "Occupy Gezi". Twitter, Instagram, Tumblr si Facebook vuiesc realmente sub impactul catorva tag-uri: #occupygezi #occupyankara #occupyturkey #turkey

Istanbul - destinatie de protest!

Unul dintre cele mai share-uite articole pe wall-ul meu de Facebook este acela al unei tinere turcoaice care a scris un articol denumit "Ce se intampla in Istanbul", pe blogul ei.

Va scriu ca sa va aduc la cunostinta cele ce se petrec in Istanbul in ultime 5 zile", scrie turcoaica. "Trebuie sa scriu despre asta, pentru ca majoritatea surselor mass-media sunt inchise de catre guvern, iar vorba "din gura in gura" si Internetul sunt singurele modalitati prin care ne putem exprima si cere suport.

Acum patru zile, un grup de oameni, majoritatea neapartinand vreunei organizatii sau vreunei ideologii s-a adunat in Parcul Gezi din Istanbul. Printre ei se aflau si multi dintre prietenii mei si studenti. Motivul lor – unul simplu: A preveni si a protesta impotriva anuntatei demolari a parcului, unde ar urma sa se construiasca un alt mall, chiar in centrul orasului.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

In Istanbul sunt numeroase mall-uri, cel putin unul in fiecare cartier! Taierea copacilor trebuia sa inceapa miercuri dimineata. Oamenii s-au dus in parc cu paturi, carti si cu copii. Si-au pus corturile si au petrecut noaptea sub copaci. Dimineata devreme, cand au aparut buldozerele, s-au pus in fata lor, pentru a opri taierea copacilor:”

De-a dreptul emotionant! Tu ai iesi sa protestezi daca de exemplu, Parcul Cismigiu ar fi distrus pentru constructia unui Mall?

Un video emotionant - Oamenii din Istanbul protesteaza in toate felurile

Citesti continuarea pe Garbo.ro

Sursa foto main: occupygezi.tumblr


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.