Apa ingheata la 0 grade, nu? Adevarat in teorie, caci in practica oamenii de stiinta au dezvoltat o tehnologie care creeaza iluzia ca apa ingheata in aer. Folosesc acest procedeu pentru a face produsele medicamentoase mai eficiente si cu mai putine efecte secundare.

Apa ingheata la 0 grade, nu? Adevarat in teorie, caci in practica oamenii de stiinta au dezvoltat o tehnologie care creeaza iluzia ca apa ingheata in aer. Folosind undele de sunet, cercetatorii pot face picaturi individuale de solutii farmaceutice sa leviteze. Folosesc acest procedeu pentru a face produsele medicamentoase mai eficiente si cu mai putine efecte secundare.

In Laboratorul National Argonne, din SUA, oamenii de stiinta au experimentat cu undele de sunet si diferite substante pentru a gasi procesul prin care pot fi create produse farmaceutice din solutii aflate in stare amorfa. Ca sa intelegi, la nivel molecular, substantele se impart in doua categorii: cele amorfe si cele cristaline. Cele amorfe sunt mai eficiente, iar asta se intampla datorita gradului mai mare de solubilitate si biodisponibilitate pe care il au. Cu alte cuvinte, o doza mai mica de solutie amorfa va fi cu mult mai eficienta decat una cristalina, explica fizicianul Chris Benmore.

Retail jobs

Numai ca, obtinerea substantelor farmaceutice amorfe este un proces delicat si daca, spre exemplu, se evapora atunci cand intra in contact cu o parte a unui recipient, atunci este foarte posibil ca ea sa se solidifice si sa se transforme in stare cristalină, scrie descopera.ro

Studiul a fost condus de fizicianul Chris Benmore care, pentru a evapora solutia fara a o atinge de vreun recipient, a folosit un levitor acustic dezvoltat de NASA pentru a stimula conditii de microgravitatie. Benmore a folosit 2 difuzoare setate la 22 kHz, astfel incat sa genereze unde sonore mai inalte decat cele normale. Aceste unde interfereaza unele cu celelalte dand nastere unei unde stationare. Locurile unde oscilatia rezultanta are amplitudine minima, adica nu exista un transfer net de energie, se numesc noduri. Plasate intre noduri, punct in care datorita presiunii acustice a undelor sonore efectul gravitatiei este anulat, obiectele usoare pot levita.

Citeste si:
Sunetul COVID, scos la vânzare. Au fost create 10.000 de piese
Sunetul COVID, scos la...

In clipul de mai jos pot urmari fascinanta tehnologie in actiune:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.