Crezi ca ti-ar fi greu sau imposibil sa renunti la pantofii si la cureaua de piele din garderoba ta sau sa ii recomanzi iubitei sa scape de haina din blana pe care i-ai facut-o cadou de ziua ei?

Ceea ce de multe ori se trece cu vederea in ceea ce priveste moda este traditia utilizarii celor mai fine si scumpe materiale pentru crearea hainelor semnate de designeri celebri. Costul produselor de lux reflecta inainte de toate calitatea lor si mai putin brand-ul sub cupola caruia sunt create.

Intra in lumea modei eco-friendly! Aici vei gasi materiale organice, imitatii de piele si blana, bumbac reciclabil si in general surse de inspiratie cat se poate de simple. In ultimul timp moda propune "verdele", dar verdele natural, fara a sacrifica stilul sau confortul. Nu te ingrijora insa, moda ecologica nu inseamna saci de cartofi carpiti in loc de genti si pantofi din hartie, ci materiale netratate cu "n" tipuri de chimicale.

Cum in ultimii ani, fenomenul de incalzire globala a devenit un subiect tot mai greu de ignorat, nu numai vedetele de la Hollywood militeaza pentru un stil de viata eco-friendly, ci si designerii de moda. Asta pentru ca nu muti dintre noi stiu ca pesticidele folosite in industria textilelor dauneaza mediului inconjurator, polueaza fauna si ajung in alimentele pe care le consumam zilnic.

Crezi ca ti-ar fi greu sau imposibil sa renunti la pantofii si la cureaua de piele din garderoba ta sau sa ii recomanzi iubitei sa scape de haina din blana pe care i-ai facut-o cadou de ziua ei? Gandeste-te mai bine! Orice pas pe care il faci din consideratie pentru mediul inconjurator, conteaza. Si, da, poti fi la moda protejand in acelasi timp spatiul inconjurator.

Iata ce ar trebui sa includa lista ta de cumparaturi eco-friendly in materie de vestimentatie:

- Jeans organici

Levi’s a lansat in 2007 prima colectie de jeans organici. Pentru fabricarea lor au fost folosite doar vopsele biodegradabile, etichete de celuloza si nasturi din coaja de nuca de cocos.

- Pantofi vegetali (reciclabili)

Pantofii organici sunt creati din fibre vegetale si au talpi din cauciuc. In general, pantofii au nevoie de multe tratamente chimice mai ales pentru ca sunt mai grei in comparatie cu hainele si trebuie prelucrati astfel incat sa devina cat mai confortabili.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

- Accesorii din imitatie de piele

Designerul londonez Anya Hindmarch a dat lovitura in 2007 cand a lansat geanta ecologica “I’m not a plastic bag”, in editie limitata la doar 3000 de exemplare. Produsul eco a disparut din magazinele newyorkeze in doar 29 de minute.

- Ticouri din bambus sau bumbac natural

Stella McCartney foloseste in colectiile sale doar textile naturale (colectii disponibile in Romania la magazinele The Place si Victoria 46)

Inainte de a-ti alege haine eco-friendly, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

- materialele sa nu fie tratate cu produse chimice si sa nu provina de la niciun animal
- design-ul sa fie durabil, placut, fara aplicatii superficiale
- tesaturile sa fie din in, canepa, soia, bambus, bumbac sau matase obtinuta de la viermii ecologici crescuti in mediu organic.
- materialele sa fie rezistente, pentru a putea fi purtate in mod repetat fara sa se deterioreze sau sa se murdareasca prea repede.

Citeste si:
Catastrogă ecologică: Sute de mii de tone de animale moarte,...
Catastrogă ecologică: Sute de...

Viziteaza cateva magazine second-hand fara teama sau rusine, pentru ca sunt multe sanse sa gasesti acolo produse de calitate, din materiale foarte bune, la preturi mici. Informeaza-te despre hainele eco-friendly si alege-le pe cele care ti se potrivesc: GrassRoots, bGreen, League of Lovers and Thieves, YahooShopping, Zappos.

Unul dintre dezavantajele hainelor eco-friendly ar fi pretul lor prohibitiv pentru consumatori. Avand in vedere ca pentru confectionarea acestora nu se folosesc chimicale, procesul dureaza mult mai mult. De asemenea, vopselele pentru colorarea tesaturilor sunt mult mai greu de obtinut, asa cum insasi paleta cromatica a acestor haine este destul de limitata. Cu toate acestea o astfel de garderoba merita orice efort...

Articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.