Craig Summers este responsabil de securitatea si siguranta celor de la BBC. Din 2000 el este cel care organizeaza deplasarile in zonele periculoase, gen Afganistan sau Irak.

"TOTI BAIETII NOSTRI TRIMISI IN BAGDAD au luat lectii suplimentare de condus si au fost antrenati special pentru a scapa in cazul unei ambuscade in zona de razboi.

Iata care sunt sfaturile mele: intotdeauna cand sunteti pe drum trebuie sa fiti foarte atent la vehiculele aflate in fata si in spatele vostru. Desigur, trebuie sa fiti atenti si la vehiculele care se interpun intre voi, atunci cand rulati in coloana.

Noi intotdeauna mergem cu cel putin doua vehicule. Cea de-a doua masina este insarcinata sa anunte daca se intampla ceva pentru ca intotdeauna din masina aflata in spate se vede cel mai bine intreaga zona.

Intotdeauna pastrati o distanta suficient de mare, pentru a putea reactiona fata de vehiculul din fata. In caz de nevoie trebuie sa efectuati cat mai usor o manevra de intoarcere.

Folositi intotdeauna oglinzi retrovizoare suplimentare. Intotdeauna suntem atenti la masinile care transporta rebelii. Stim deja ca pentru asta se folosesc foarte des BMW-uri Seria 5, dar si Opel-uri Omega. In Irak suntem foarte atenti si la soldatii americani, care, mai ales seara, pot deveni o amenintare serioasa.

Cand parasim locatia BBC, avem cu noi in masina un dispozitiv de urmarire prin satelit si un sistem de comunicare cu cei din cartierul general. De fiecare data suntem insotiti si de un om din cadrul fortelor de securitate.

Fiecare vehicul are un blindaj ce rezista unui tir cu gloante de 7,6-9 milimetri. Ideea este sa nu intrati niciodata in panica; daca auziti o rafala de automat, nu inseamna neaparat ca voi sunteti tinta, asa ca va puteti continua drumul cat mai normal posibil.

Si chiar daca voi sunteti tinta, cel mai bine este sa incercati sa va indepartati cat mai mult de locul incidentului. Noi nu suntem aici pentru a ne lupta, din simplul motiv ca noi nu suntem soldati. Am avut pana acum un singur incident, in drum spre aeroportul din Bagdad, cand un convoi al unei companii americane de securitate a fost atacat.

Am vazut ce se intampla, americanii au fost cei vizati, dar noi am fost prinsi cu totii in trafic. Exista anumite ore cand pur si simplu nu ai ce cauta pe strada, iar daca vedeti o astfel de ambuscada, cel mai bine este sa iesiti de pe ruta initiala si sa gasiti o varianta ocolitoare spre obiectivul fixat.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Odata am trecut printr-o zona, cu putin timp inainte sa explodeze o bomba, dar, dupa cum ati vazut si la stiri, niciodata nu stii ce se va intampla. Trebuie sa fiti atenti tot timpul. Este cel mai bun sfat pe care vi-l pot da daca ajungeti intr-o astfel de zona."

Autor: JOE MINIHANE
Aparut: Numarul 8 - Decembrie 2005
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.