De-a lungul timpului, oamenii au cautat diferite metode de a-si imbunatati sanatatea si longevitatea. Taoistii din China au obtinut rezultate foarte bune in ambele domenii.

De-a lungul timpului, oamenii au cautat diferite metode de a-si imbunatati sanatatea si longevitatea. Taoistii din China au obtinut rezultate foarte bune in ambele domenii. Pana nu demult, practicile pentru mentinerea sanatatii si prelungirea vietii nu erau cunoscute in Vest, si aceasta din mai multe motive. Va propunem, incepand de azi, un serial in care iti vom oferi sfaturi utile, desprinse din practica taoista. Unul din acestea era faptul ca taoistii traiau in locuri izolate din China. Multe din invataturile lor erau mostenite ca secrete si nu erau impartasite nici macar populatiei Chinei. Invataturile erau scrise, dar intr-o maniera atat de criptica, incat nici macar chinezii nu intelegeau textele. Multe din misterele legate de aceste practici au fost elucidate de maestrii taoisti care au inceput sa predea invataturile in Vest. Putine din practicile maestrilor au fost impartasite publicului general. O parte a problemei o reprezinta ideea ca doar expertii in arte martiale si cei obsedati de consumul exclusiv al alimentelor nedaunatoare sanatatii pot beneficia de pe urma studierii si practicarii tehnicilor taoiste. Cu toate ca expertii in arte martiale pot beneficia de pe urma practicarii acestor tehnici si ca o dieta sanatoasa poate spori succesul acestora, nu este mai putin adevarat ca oricine poate beneficia de pe urma diferitelor aspecte ale invataturilor taoiste.

Ce este Tao?

Tao se traduce prin "calea, drumul". Calea include o multime de lucruri la care nu v-ati gandit niciodata. Natura urmeaza Calea. Calea include toate conceptele despre Dumnezeul creat si venerat de om. Calea stapaneste mersul universului.

Sanatate si longevitate prin practicile taoisteDar ce inseamna toate acestea? In esenta, Calea sau Tao este ceva ce nu poate fi definit. Tao este un cuvant reprezentand simbolul a ceva ce sta la baza realitatii. Taoistii spun ca atunci cand incerci sa definesti Tao, acesta nu mai este Tao. Asta pentru ca noi incercam sa definim numai ceea ce stim pe cand adevaratul Tao cuprinde si ceea ce nu stim. Tao cuprinde orice: toate cuvintele, toate gandurile si actiunile, reprezinta natura cu tot ceea ce stim si mai ales ceea ce nu stim despre ea, cuprinde intregul univers, cunoscut sau mai putin cunoscut.

Un taoist invata sa lucreze cu propria energie si cu energia pamantului. Cel care parcurge Tao invata sa-si stapaneasca propria energie si tocmai acest lucru sta la baza practicarii Tao.

Beneficiile practicarii alchimiei taoiste

Probabil ca cea mai buna denumire a acestei practici ar fi alchimia interna taoista. In China, se foloseste denumirea de Qi Gong (Chi Kung). De fapt, Qi Gong-ul este doar o parte din alchimia interna taoista. Alchimia interna taoista este predata de un maestru taoist. Adevaratii maestrii taoisti din China s-au retras in anonimat. In locul lor, exista acum maestri Qi Gong care au pierdut secretele practicilor cu energia sexuala si ale alchimiei interne, dar au transformat studiul lui Qi (energiei) intr-o stiinta. Practicand tehnicile energetice cuprinse in sistemul alchimiei interne taoiste (Qi Gong-ul fiind doar una din ramurile acestei practici), putem obtine rezultate in reglarea sistemului nervos, circulator, respirator, endocrin, imunitar, digestiv, muscular si osos, ne putem regla temperatura corpului (atat periferic, cat si central).

Aceste practici ne ajuta sa inlaturam si sa transformam oboseala si stresul, sa ne crestem capacitatea de munca, sa ne pastram echilibrul interior in fata evenimentelor neprevazute ale vietii. Fundamentul practicilor taoiste consta in a invata cum sa conservam energia (qi) fizica din corp astfel incat ea sa nu mai fie irosita si slabita ca urmare a interactiunilor din lumea fizica. Independenta spirituala totala impune evitarea epuizarii acestei energii prin ochi, urechi, nas, gura sau printr-o activitate sexuala excesiva.

Incepatorul in sistemul taoist face primii pasi invatand o serie de exercitii care transforma corpul fizic intr-un organism eficient si sanatos, eliberat de tensiunile si stresul vietii cotidiene. Telul acestui nivel este de a invata cum sa ne autovindecam, cum sa ne iubim pe noi insine si pe ceilalti. Acest nivel poate necesita pana la 12 luni de practica consecventa. In tot acest timp invatam cum sa condensam si sa conservam forta vitala cu ajutorul unor tehnici de baza: surasul interior, cele sase sunete vindecatoare, orbita microcosmica si altele. Pe masura ce oamenii imbatranesc, forta lor vitala slabeste, cauzand adeseori boala si suferinta. Prin aceste tehnici noi invatam cum sa acumulam si sa rafinam forta vitala, formand o sfera de qi, astfel incat ea sa nu se mai disperseze.

Primul pas - sa ne vindecam prin respiratie corecta

Primul lucru pe care il invata un practicant este cum sa respire. Din pacate, oamenii au uitat cum se respira natural si asta din dorinta de a-si arata pieptul (pectoralii - barbatii si sanii - femeile). Acest lucru face ca omul respectiv sa nu foloseasca decat partea superioara a plamanilor(cam 30%) ceea ce duce treptat-treptat la o insuficienta oxigenare a intregului organism, rezultatul fiind aparitia diferitelor boli. Respiratia corecta include folosirea diafragmei toracice, ceea ce duce la masarea cu fiecare respiratie a organelor interne din zona plexului solar. Acest masaj intern pe care il executam cu ajutorul respiratiei face ca organele interne sa fie in permanenta masate, destresate si incarcate energetic. Cred ca si dumneavoastra v-ar face placere sa fiti masate cat mai des; acest lucru il doresc si organele noastre interne, indiferent de varsta, sex, religie, nationalitate sau conditie sociala.

Reglarea respiratiei o puteti face oriunde, nu necesita conditii speciale sau echipament specific. Pur si simplu va imaginati ca plamanii dumneavoastra sunt ca un pahar cu apa. Cand umpleti paharul, se umple intai partea de jos, apoi partea de mijloc si in cele din urma partea superioara. La fel trebuie sa va incarcati si plamanii, intai partea de jos, apoi partea de mijloc si in cele din urma partea superioara. Cand expirati ii goliti intai partea superioara, apoi partea de mijloc si in final partea inferioara, exact ca la un pahar cu apa. Nu aveti cum sa goliti mai intai partea inferioara a paharului, trebuie sa incepeti de sus. Acest lucru il fac bebelusii cand respira; ei folosesc foarte mult abdomenul, indiferent daca sunt treji sau dorm. Pe masura ce cresc, ei incep sa fie conditionati de catre mediu, li se spune tot mai des: suge burta, scoate pieptul in fata, dar acest lucru, dupa cum am mai scris, duce la o insuficienta oxigenare a intregului corp, dar si la o blocare a energiei in diferite zone ale corpului (piept, abdomen, cap). Iata cum, printr-o banala si extrem de simpla tehnica, noi putem sa ne intarim intregul corp, crescand sistemul imunitar, regland sistemul repirator si sistemul circulator, lucru care aduce dupa sine o multime de beneficii in plan fizic, emotional, mental si spiritual. Aceste tehnici simple dau rezultate in momentul in care le practicam cu perseverenta si intr-un mod relaxat.

Sursa: pravaliata.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.