Cel mai bun film de la premiile Oscar 2019 a fost desemnat "Green Book", productie care nu a ramas fara ecouri imediat dupa numirea ei. Multe dintre discutiile iscate in jurul filmului au pornit de la modificarile pe care producatorii le-au facut in ceea ce priveste faptele care au inspirat filmul. 

"Green Book" este o drama biografica regizata de Peter Farrelly care relateaza relatia de prietenie dintre un cantaret de muzica jazz, un barbat de culoare, si soferul sau, un italian needucat. Cu actiunea plasata in America anilor '60, cand rasismul era o problema majora, "Green Book" ii are in rolurile principale pe Mahershala Ali si pe Viggo Mortensen, care ii interpreteaza pe Don Shirley, respectiv Frank "Tony Lip" Vallelonga.


Se surprinde o calatorie intreprinsa de cei doi, care se folosesc de un ghid specific acelor vremuri, The Negro Motorist Green Book, un fel de culegere in care erau mentionate toate locurile din Sud in care afroamericanii aveau acces la cazare si mancare.

Filmul inspirat de evenimente reale a avut la baza un scenariu la care a contribuit si fiul lui Vallelonga, soferul artistului. La baza au stat interviuri si scrisori scrise de acesta mamei sale. Desi are in palmares 49 de premii si 86 de nominalizari, filmul a starnit diverse controverse dupa lansarea lui - in Romania se va putea vedea in cinematografe din 1 martie.

Imediat dupa ce "Green Book" a inceput sa faca circuitul festivalurilor, rudele artistului infatisat in film si interepretat de Mahershala Ali (a primit Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar) s-au declarat deranjate de faptul ca studiourile nu i-au consultat privind productia filmului. Concret, au spus ca relatia dintre el si soferul sau a fost interpretata gresit. "Fratele meu nu l-a considerat pe Tony niciodata un prieten. Era un angajat, soferul lui, de aceea contextul si nuantele sunt importante", a declarat sora lui.

Ulterior, actorul, Ali, a revenit cu scuze spunand ca a facut tot ce a putut cu materialul pe care l-a avut la dispozitie. A mai mentionat, de asemenea, ca nu avea la cunostinta faptul ca cel pe care l-a portretizat ar fi avut rude in viata cu care sa se consulte. In completare, scenaristul-regizor, Peter Farrelly a spus acelasi lucru, precizand ca nu si-au permis libertati in conturarea personajului. In schimb, rudele si prietenii despre care stia au fost invitate la o proiectie privata a filmului.

Citeste si:
Viggo Mortensen, revoltat ca personajul Aragorn din "Stapanul...
Viggo Mortensen, revoltat ca...

"Green Book" a fost comparat de cineasti cu "Driving Miss Daisy", care de asemenea castiga premiul Oscar pentru cel mai bun film, in 1989. In acel film se relata de asemenea o relatie dintre doua personaje, de data asta o femeie si soferul sau, unul de culoare.

Desi, aparent, filmul "Green Book" nu aduce nimic nou in contextul productiilor de Hollywood, interpretarile celor doi actori principali si faptul ca reuseste sa transmita un mesaj inspirational, ar fi date suficiente pentru a multumi publicul care cauta un film care sa ii fac sa planga si sa rada in acelasi timp. In plus, filmul a fost laudat pentru modul in care se surprind doua tipologii diferite de oamenii - educatie, conceptii, perspective - dar si pentru cum se surprinde era sufocata de rasism. Tototdata se arata multumitor dragostea pentru muzica si modul in care aceasta motiveaza.


Vizionare trailer Green Book:
Citeste si:
Academia Americană de Film: Will Smith are 15 zile pentru a trimite...
Academia Americană de Film:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.