De la sandalele primitive la pantofii de lux cu diamante de astazi, incaltamintea are o istorie foarte interesanta, care a inceput acum mai bine de 26.000 de ani, la sfarsitul Paleoliticului.

De la sandalele primitive la pantofii de lux cu diamante de astazi, incaltamintea are o istorie foarte ampla si interesanta, care a inceput acum mai bine de 26.000 de ani, la sfarsitul Paleoliticului.

Pantofilor le-au fost dintotdeauna atribuite o multime de seminificatii, pastrate si reinterpretate de-a lungul vremii. Daca in prezent putini dintre noi mai au superstitii legate de incaltaminte, nu acelasi lucru se intampla odinioara. In vremuri biblice, sandalele erau daruite ca simbol al unui juramant, iar in Evul Mediu exista un ritual nuptial, cu totul diferit de casatoria moderna, in care mirele ii daruia miresei un pantof, pe care aceasta il incalta pentru a "oficializa" relatia cu sotul sau. In Statele Unite inca se obisnuieste ca dupa o nunta sa se lege pantofi de masina cu care pleaca proaspetii insuratei la finalul ceremoniei, iar in Ungaria mirele toasteaza si bea sampania din pantoful miresei sale.

La inceput incaltamintea era purtata exclusiv pentru protejarea picioarelor si se pare ca trecerea de la pasul descult la cel protejat de pantofi a dus la modificari ale talpilor si degetelor. Mai tarziu, evolutia societatii a adus cu sine un suflu nou si diversitate pentru design-ul incaltamintei, iar pantofii au evoluat la rang de simbol al anumitor statuturi sociale, inca din vremea Egiptului Antic.

Sabotii au fost inventati in secolul al XVII-lea si erau purtati in special de tarani. Pantofii cu bot ascutit au aparut pentru prima data in Franta, fiind inventia contelui de Anjou. In schimb, Henry al VIII-lea a initiat in Anglia moda pantofilor foarte stramti. Abia in 1818 pantoful stang a fost realizat putin altfel decat cel drept. Cea mai mare pereche de pantofi realizata vreodata avea lungimea de 55 de cm si era destinata unui barbat din Florida care suferea de gigantism.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Cumparatorul modern are de ales dintr-o gama foarte larga de incaltaminte - pantofi, bocanci, sandale, mocasini, papuci etc. si, surprinzator, o parte dintre acestia nu sunt foarte diferiti de cei din Antichitate.

In continuare veti gasi si alte informatii interesante despre pantofi:

Platon si Aristotel considerau ca cei care nu purtau pantofi aveau libidoul scazut, spre deosebire de cei care ii foloseau frecvent.

10% dintre femei cheltuiesc anual aproximativ 1.000 $ pe pantofi, iar 55% dintre femei au avut nevoie cel putin o data de sprijin pentru a se deplasa, din pricina ranilor provocate de incaltaminte.

79% dintre femei au purtat la un moment dat doar pantofi, in momentele intime.

82% dintre barbati considera ca pantofii stiletto sunt cele mai sexy articole de incaltaminte.

Pantofii sport se pot curata foarte bine cu pasta de dinti.

Citeste si:
Cel Mai Bun Hotel din lume: luxul din mijlocul Africii!
Cel Mai Bun Hotel din lume:...

50% dintre femei detin cel putin 30 de perechi de pantofi.


Cele mai bizare colectii de pantofi

Virtual Shoe Museum

www.virtualshoemuseum.com

Proiectul a fost initiat de Liza Snook in 2004 si propune o abordare noua a acestor produse de fashion. Magazinul virtual include una dintre cele mai impresionante colectii de pantofi neconventionali din lume, pentru toate categoriile de public. Iata ca deja creativitatea nu mai are granite in acest domeniu, iar designerii se depasesc pe sine, pentru a crea adevarate opere de arta. Pentru a vedea colectia completa, va invitam sa vizitati Muzeul Virtual al Pantofilor.

Bata Shoe Museum

www.allaboutshoes.ca

Se afla in Toronto, Canada si prezinta modele de pantofi din diverse culturi ale lumii, de la modele create cu secole in urma, pana la pantofii de astazi. Muzeul numara in prezent 12.500 de exemplare, reprezentand 4500 de ani de istorie. Bata Shoe Museum a fost constuit de arhitectul Raymond Moriyama, proiectul fiind finalizat in 1995.

Citeste si:
Minimalism în modă: trucuri pentru a te îmbrăca simplu și elegant
Minimalism în modă: trucuri...

High Heel Shoe Museum

www.highheelshoemuseum.com

Vorbim despre stiletto, pantofi-fetis, incaltaminte supersexy care poate intoarce privirile oricarui barbat si cizela tinuta oricarei femei. Altfel spus, Muzeul Virtual al Tocurilor, unde vei gasi cele mai senzuale exemplare de pantofi. De data aceasta tocurile sunt celebrate prin cel mai exotic design, care pune in valoare perfect conturul piciorului feminin. Sunt pantofii pe care orice reprezentanta a sexului frumos si-i doreste pentru propria garderoba.

Articol de Alina Boicu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.