Chiar daca readuce in prim plan elemente clasice, moda se adapteaza fiecarui sezon si le integreaza cu noi 'statuturi' care surprind intotdeauna.

Moda se adapteaza fiecarui sezon si propune in permanenta formule inovatoare. Chiar daca readuce in prim plan elemente clasice, le integreaza cu noi 'statuturi' si surprinde intotdeauna, fie prin armonie, fie prin combinatii hazardate si extravaganta. In incercarea noastra de a tine pasul cu tendintele, marcate si de exuberanta proprie designerilor care le propun, se intampla sa nu nimerim intotdeauna combinatia perfecta de haine si accesorii.

E cu atat mai trist cu cat aceasta problema se aplica deseori printre 'adeptii lui Shopping' cu idei fixe, care considera ca moda s-a inventat odata cu ei. Asta pentru ca nu oricine intelege de ce e bine ca indicatiile stilistilor sa nu fie litera de lege, ci sa ramana orientative in formarea PROPRIULUI stil. E cazul metrosexualilor 'wannabe', pentru care de multe ori 'fashion' inseamna ceva ce li se intampla altora. In consecinta, orice tentativa de a le explica de ce un tricou 'prespalat' nu are ce cauta in tinuta office, esueaza si, mai mult, se poate incheia prin discutii in contradictoriu inutile.

Cu toate acestea, exista cateva reguli general valabile pentru barbati, care odata aplicate ar reprezenta primul pas spre cizelarea stilului vestimentar.

10 greseli in moda masculina:

1. Ciorapi si sandale

Mai intai, cine a decis ca aceasta poate fi o combinatie... de orice fel? Din nefericire, cei care au 'votat-o' nu sunt putini si nu par dispusi sa o evite. Ne intrebam cine si de ce ar vrea sa aduca laolalta doua anotimpuri prin asemenea combinatii nefericite? Intelegem ca frigul iernii te face sa visezi la caldura verii, pe care o compensezi, printre altele, incalzindu-ti picioarele cu ciorapi, dar sa nu renunti la ei nici macar cand treci la incaltamintea de vara..., e dovada clara de protest impotriva bunului gust vestimentar.

2. Imprimeuri bizare

Centuri-leopard, dungi + carouri + cercuri pe acelasi tricou, pantaloni cu animalute, camasi creponate cu motive cromatice diverse, boxeri cu buline colorate... just say no! Nici macar pe o plaja in Tahiti, unde crezi ca nu te vede nimeni.

Citeste si:
Cum te imbraci la prima intalnire?
Cum te imbraci la prima...

3. Publicitate gratis

Stim ca hainele 'de firma' sunt atractia secolului, insa nu putem spune acelasi lucru despre cei care care decid sa se transforme in brand-uri ambulante purtandu-le. Faptul ca imbraci un tricou ornat cu numele unui designer, indiferent daca e scris cu caracter de 12 sau 72, pe maneci sau pe spate, nu inseamna ca esti stilish. Keep it simple!

4. Pantofi si jeans

Daca s-ar fi limitat la formula 'pantofi sport si jeans', nu am fi avut o problema cu unii barbati. Cum asta nu s-a intamplat, cei care asorteaza pantofi eleganti, eventual lacuiti, cu bot alungit, patrat la jeans au nevoie probabil de o alarma zgomotoasa care sa ii dezmeticeasca, mai degraba decat de sfaturi scrise. Wake up!!! Pentru pantofii eleganti exista pantaloni adecvati, iar denimul se numara cu greu printre materialele compatibile.

5. Sclipici = kitsch

Citeste si:
Ghid vestimentar: Cum sa asortezi hainele colorate
Ghid vestimentar: Cum sa...

Era disco a avut farmecul ei, dar s-a dus si bine a facut! Elemente ale modei de atunci s-au strecurat insa si in garderoba trend-setterilor actuali. Asta nu ar fi neaparat o problema, decat daca s-ar aplica incorect, in sens casual. Podiumurile, salile de spectacol sau petrecerile cu tematica sunt cele mai indicate locuri pentru outfit-ul eclatant, cu atat mai mult cu cat vorbim de haine masculine. In cazul femeilor, paietele in combinatie cu elemente simple pot avea uneori efecte placute.

6. Haine incompatibile

Hainele excesiv de largi sau prea stramte nu pot alcatui o tinuta placuta, indiferent de aspectul fizic al celui care le poarta. Daca nu esti artist hip-hop sau culturist foarte mandru de muschii tai, ar fi cazul sa eviti vestimentatia ridicola prin incompatibilitate numerica.

7. Socuri cromatice

Adori puloverul din casmir verde-crud pe care l-ai gasit la reduceri dupa sarbatori. Dar daca in combinatie cu nuanta pielii te face sa pari in permanenta bolnav, ar fi bine sa il eviti. Culorile pe care le porti ar trebui sa complimenteze trasaturile naturale si sa le puna in valoare. Orice e la moda, dar dezavantajeaza aspectul tau fizic, trebuie evitat cu orice pret. In plus, renunta sa crezi ca poti imbina cu succes 7 culori si mergi mai degraba pe asocieri cunoscute: galben-verde-maro, rosu-negru-alb, roz-maro, galben-gri, albastru-negru-alb, oranj-maro, bej-verde etc.

8. Accesorii inutile

Citeste si:
Ai stofa de trendsetter?
Ai stofa de trendsetter?

Poti purta cea mai chic tinuta, asortata celor mai scumpi si frumosi pantofi. Daca arunci pe tine 3 accesorii in necunostinta de cauza, ai stricat tot farmecul look-ului. Este foarte important ca elementele pe care le asortezi vestimentatiei sa o completeze din toate punctele de vedere. Imagineaza-ti ca vezi pe strada un tip imbracat in stil sportiv, purtand la gat un lant din aur, gros cat un deget si centura cu catarama cat un telefon mobil. Exemplul poate varia in diverse feluri, pentru ca din nefericire el se aplica in randul necunoscatorilor.

9. Coafura nepotrivita

In ultimul timp, toti barbatii de pana in 30 de ani stiu una si buna cand se trezesc in fata frizerului: vor sa aiba 'creasta'. Mai mica, mai mare, mai intinsa, mai tare, coafura 'David Bechkam' a prins de minune in randul tineretului autohton. Nimic de zis, unor barbati chiar li se potriveste, insa exista si o multime de victime colaterale. Alege tunsoarea care avantajeaza in primul rand forma fetei si tine seama apoi de structura parului. Unui cret nu i se va potrivi niciodata 'creasta', asa cum un barbat cu parul drept va arata ridicol cu codite dreadlocks.

Citeste si:
Top 10: Haine si accesorii pentru orice sezon
Top 10: Haine si accesorii...

Si in privinta parului facial e necesar sa nu faci experimente care te pot dezavantaja. Nu iti lasa barba, daca te tunzi foarte scurt si nu iti face modele ciudate pe fata. Pastreaza un aspect simplu, cat mai natural.

10. Parfum in exces

A mirosi ca o prostituata, nu garanteaza nimanui succesul in comunicarea cu sexul opus. Nu numai ca parfumul in exces are 'calitatea' de a tine oamenii departe de tine, dar provoaca si repulsie daca aroma nu este aleasa in mod corespunzator. Nu folosi niciodata mai multe parfumuri simultan si fa intotdeauna dus intre 'sesiunile' de aplicare.

A avea grija de tine ar trebui sa fie un stil de viata, iar asta tine in primul rand de educatie. Excesele si erorile de imagine apar de multe ori ca urmare a faptului ca te simti oarecum fortat de imprejurari sa te prezinti intr-un anumit fel, care nu te caracterizeaza neaparat. Aceasta graba cu care incerci sa impresionezi te tradeaza de cele mai multe ori fara sa constientizezi.

Foto: asos.com
Articol de Torque


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.