Yuppy 2 Iunie 2016 16:15
Uciderea gorilei Harambe a divizat opinia publica. Un ingrijitor zoo lamureste comportamentul gorilei si de ce uciderea acesteia a fost necesara.

Cazul gorilei ucise de ingrijitorii Gradinii Zoologice din Cincinnati pentru a salva un copil ce cazuse in cusca a provocat adevarate controverse in SUA. Activistii pentru drepturile animalelor condamna uciderea animalului si cer ca parintii copilului sa fie anchetati pentru neglijenta.

Conducerea gradinii zoologice isi mentine pozitia si sutine ca decizia pe care au luat-o a fost cea corecta. Potrivit acestora, gorila ar fi putut sa devina violenta in orice moment si sa raneasca baietelul. Activistii, de cealalta parte, sustin ca Harambe ar fi luat de mana copilul si ca, probabil, nu voia sa ii faca rau.

Amanda O’Donoughue, un ingrijitor zoo cu ani de experienta, a decis sa explice oamenilor comportamentul gorilei si de ce viata copilului era pusa in pericol.

„Gorilele sunt considerate uriasi blanzi, cel putin atunci cand sunt comparate cu agresivii cimpanzei. Dar, o gorila adulta este mai puternica decat 10 adulti. Masculul are un singur scop, acela de a proteja grupul. Apeleaza la intimidare atunci cand se simte amenintat”, explica O’Donoughue.

Retail jobs

„Am urmarit inregistrarea de mai multe ori, iar postura gorilei, buzele stranse, toate reprezinta cosmarul oricarui ingrijitor zoo. Tot aud ca gorila incerca sa il protejeze pe baiat. Nu cred ca este adevarat. Harambe tine baiatul de mana, dar doar pentru a-l prinde mai bine. Masculii se etaleaza atunci cand se simt amenintati, trantind si tarand obiecte. De obicei, tarasc crengi de copaci, butoaie sau mingi grele pentru a face cat mai mult zgomot. Nu fac asta pentru a rani, ci pentru a intimida. Este foarte clar ca reactiona la tipetele multimii.”

O’Donoughue mai sustine ca Harambe nu ar fi dat drumul prea usor baiatul. Tranchilizantul nu ar fi fost o solutie eficienta pentru a-l salva deoarece, in functie de doza si de starea de agitatie a gorilei, ar fi durat minute bune pana cand si-ar fi facut efectul. Ingrijitoare zoo mai trage un semnal de alarma asupra necesitatii protejarii vizitatorilor. Foarte multe gradini zoologice si-au limitat regulile pentru ca vizitatorii sa poata admira animalele in custi care imita pe cat posibil habitatul natural. Dar, repercusiunule pot fi grave.

Citeste si:
A început mutarea animalelor din Grădina Zoologică Timişoara
A început mutarea animalelor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.