"Scafandrul si fluturele" este povestea lui Jean-Dominique Bauby, redactor-sef al revistei Elle din Franta, care sufera un accident vascular cerebral la numai 43 de ani.

Vineri, 6 iunie, la orele 16.30, in cadrul targului de carte Bookfest organizat la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti, Prooptiki Romania si Humanitas lanseaza, simultan, cartea si DVD-ul "Scafandrul si fluturele" – povestea dramatica a lui Jean-Dominique Bauby, publicist francez care traieste agonia captivitatii in propriul trup dupa ce sufera un accident vascular cerebral la numai 43 de ani.

"Scafandrul si fluturele" este povestea lui Jean-Dominique Bauby, redactor-sef al revistei Elle din Franta, un barbat in floarea varstei, cu copii, o cariera de succes si o viata amoroasa palpitanta. In urma unui accident vascular cerebral, se trezeste din coma inert, neputandu-si misca decat pleoapa stanga, care devine si unicul mijloc de comunicare cu cei din jur. Tintuit la pat, dar cu spiritul (“fluturele”) viu, traieste sentimentul captivitatii in propriul corp asemenea scafandrului inchis intr-un clopot de scufundari atunci cand exploreaza adancimile.

Insa imaginatia si memoria nu ii sunt paralizate si, cu ajutorul lor, evadeaza oricand doreste din “clopotul” sau, reflecteaza asupra vietii dinainte de accident si are, paradoxal, revelatia ca abia acum traieste cu adevarat. Si astfel incepe poate cea mai importanta misiune a vietii sale: aceea de a-si scrie memoriile pentru a transmite lumii ca nu a stiut sa aprecieze lucrurile intr-adevar importante din viata sa decat dupa ce a ajuns imobilizat intr-un pat de spital. Clipind din pleoapa stanga pentru fiecare litera, isi descrie calatoriile interioare, iluziile, regretele. Dupa un an si doua luni, “notele sale de calatorie tintuite la pat” sunt finalizate, iar editia princeps, publicata de Les Editions Robert Laffont in 1997, se bucura de un succes urias. Bauby moare dupa numai zece zile, iar povestea sa este tradusa in numeroase limbi, devenind cunoscuta in intreaga lume.

Citeste si:
Marcel Iures: "Filmul Octav are un destin frumos"
Marcel Iures: "Filmul Octav...

Interpretarea uluitor de autentica oferita de Mathieu Amalric in rolul principal, precum si tehnicile de filmare utilizate de regizorul Julian Schnabel reusesc nu numai sa redea veridic lumea unui bolnav paralizat, ci si sa conecteze spectatorul la trairile personajului: sa vada prin ochii acestuia, sa-i auda pulsul si respiratia, sa-i simta deznadejdea si sa-i guste umorul amar. Distins cu Globul de Aur pentru "cel mai bun film strain" si cu 4 nominalizari la premiile Oscar din 2008, pentru regie, imagine, montaj si scenariu, "Scafandrul si fluturele" este un film percutant, care schimba perceptii si orizonturi.

Cu prilejul dublei lansari vor vorbi Mircea Cartarescu, Cristina Simion, Mihaela Spineanu, Lidia Bodea. Lansarea va fi urmata de o sesiune de autografe oferita de Mircea Cartarescu.

Citeste si:
Târgul de carte de la Paris, anulat din cauza pandemiei cu COVID-19
Târgul de carte de la Paris,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.