Acest articol se doreste a fi un mic ghid pentru cei care vor sa cumpere o masina noua, dar nu sunt pasionati de masini si habar n-au ce vor. M-am lovit de mai multe ori de intrebari formidabile ale unor oameni care vor o masina.. si atat. Nu stiu ce marca, model, clasa, doar intreaba "Ce masina sa-mi iau?".

Nu merge asa, cand iti intrebi un prieten ce masina sa-ti iei, se presupune ca te gandesti, totusi, la niste modele anume. Pentru ca exista pe piata zeci de modele din fiecare clasa si nimeni nu sta sa-ti explice ce-i cu fiecare in parte.

Identifica nevoile pe care le ai - Ghid Practic Cum sa-ti alegi masina potrivita

Asadar, cum incepi? Simplu, prin a identifica ce nevoi ai si ce buget disponibil. Vrei o masina de clasa mica, compacta, break, berlina, hatchback, etc? Te interesezi ce volum are portbagajul, vezi ce-ti place, cum te incadrezi cu banii, elimini marcile pe care nu le vrei cu nici un chip (din motive mai mult sau mai putin rationale) si vei vedea ca lista se restrange.

Pana aici trebuie sa te descurci singur. Pentru ca tu stii ce nevoi ai, ce vrei de la o masina, cat mergi ca sa vezi daca iti trebuie sau nu diesel. Nimeni nu are rabdare sa afle de la tine ce vrei la fiecare capitol, pentru ca va fi o discutie interminabila.

Apoi, cand ai deja 3 - 4 modele pe lista, intrebi pe cineva care se pricepe, care a avut contact cu mai multe modele. In felul asta incerci sa afli daca prietenul mai priceput in ale masinilor stie cate ceva util despre modelele tale. Eu cred ca dupa o discutie ca asta, te mai lamuresti putin, cat sa inclini balanta.

Ghid Practic Cum sa-ti alegi masina potrivita

Atentie, insa! Eu ma pricep la masini, dar, ca orice jurnalist, testez masini noi, ingrijite, cu nu mai mult de 15 - 20.000 km la bord. Deci, nu am de unde sa stiu cat de bine se va comporta un anumit model la 150.000 km, cat (poate) vrei sa tii tu masina. Eu pot sa-ti spun cum merge noua.

Cauta cat mai multe informatii - Ghid Practic Cum sa-ti alegi masina potrivita

Acum se intra in faza "documentare pe internet". Cauti pareri ale posesorilor modelelor dorite de tine. Vezi ce spun despre fiabilitate, despre costurile de intretinere, consum, service, etc. Dar si aici e un semn de intrebare. In general, oamenii tind sa vorbesca despre problemele avute cu masinile proprii. E logic, cand esti multumit de ceva, nu stai sa mai scrii pe cine stie ce forum. Mai degraba o faci cand masina are probleme, si esti nemultumit si frustrat ca te costa.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Compara mai multe modele - Ghid Practic Cum sa-ti alegi masina potrivita

Ei bine, dupa toate astea, ar trebui sa ai in minte cel mult 2 masini. Si aici incep actiunile concrete. Mergi si le testezi la dealer. Obligatoriu! Stii de ce? Pentru ca una e sa vezi pe o fisa tehnica un motor de 100 CP, despre care tu crezi ca-i suficient si alta e sa-l simti. Sa vezi cum se misca in combinatie cu transmisia, sa vezi o valoare de consum. In acest fel, te lamuresti si cum e treaba la nivelul spatiului, materialelor, etc.

In felul asta decizi, vazand si conducand cele doua modele care ti-au ramas. Contactul este foarte important pentru ca poate fi diferit de cum ti-l imaginezi. De-asta eu nu cred in vanzarea masinilor pe internet. Vad ca si Dacia o face, in Italia deocamdata. Alegi modelul, plasezi comanda, platesti un avans, totul din fata calculatorului, fara sa vezi in realitate masina. Nu cred in asta, o masina, mai ales noua, este o investitie importanta, n-o poti cumpara ca pe orice laptop!

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

multumim: motorstory.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.