Ultima creatie sport a casei Alfa Romeo imprumuta din trecut pentru a crea viitorul.

Foarte multi asociaza culoarea rosie cu o Alfa Romeo Spider. Rosu ca obrajii pudicilor care se uita la "Basic Instinct" si se intreaba si acum "Oare chiar nu purta chiloti?!?".

In prima parte sau mai recentul "sequel", nu conteaza, Sharon Stone este la fel de atragatoare, si imaginea in rochia alba te urmareste fie ca esti barbat sau femeie. Chiar daca Sharon Stone acum a ajuns la o varsta respectabila, ea tot fura mintile chiar si unuia pentru care guru cinematografiei este Woody Allen.

Ideea este ca, daca femeia este deosebita, farmecul ei ramane. La fel s-a intamplat si cu Alfa Romeo Spider, o masina care a infruntat anii mai bine ca multe masini cu pretentii si mai scumpe. Si toate fostele Spider erau rosii. Ca si noul model, care parca este construit special pentru a fi rosu si care are toate premisele trecutului de a deveni ceva deosebit.

Istoria recenta insa, cand Alfa Romeo a mai incercat sa reinvie legenda roadster, ne poate contrazice. Spider-ul anilor '90 a fost insa o incercare esuata din cauza designului patratos, angular si deci nepotrivit pentru o masina pasionala, la acest neajuns adaugandu-se o ergonomie foarte slaba a interiorului si o calitate mai mult decat precara a fabricatiei.

Astfel, cei de la Alfa Romeo sunt constienti de faptul ca noua creatie Spider trebuie sa fie ceva cu totul si cu totul special, departe de acea nereusita. Noul Spider este bazat pe coupe-ul Brera, despre care puteti de asemenea sa cititi in acest numar.

Faptul ca imparte foarte multe cu coupe-ul sus-amintit inseamna pentru noul Spider ca beneficiaza de noua calitate de fabricatie Alfa Romeo - foarte buna la primul contact, dar ramane de vazut cat de eficienta in fata timpului -, precum si de disponibilitatea noilor motorizari pe benzina JTS.

Pentru moment, acestea sunt un propulsor de 2,2 litri cilindree, cu 188 CP si varful de gama V6 cu 260 CP putere maxima. Pe langa acestea, nu trebuie uitat faptul ca platforma tehnica a lui Brera permite montarea unui sistem de tractiune integrala permanenta Q4 pentru versiunea V6, menit sa sporeasca siguranta si dinamica.

Cea mai mare "problema" in cazul lui Spider a fost insa transformarea coupe-ului Brera in roadster-ul Spider. Designul "iubeste-ma sau uraste-ma!" al lui Brera i se datoreaza lui Giugiaro, dar responsabilitatea pentru producerea lui Spider a cazut (voit, desigur) pe umerii lui Pinifarina, care, pe langa sarcina de a desena masina, a primit si sarcina de a construi atat Brera, cat si Spider laolalta.

Designerii italieni si-au dorit bineinteles sa evoce trecutul, mai precis formele inca sexy ale spatelui lui Duetto Spider, axandu-se pe eleganta si simplitatea liniilor ce caracterizau acest model din trecut. Partea din spate a fost cea "copiata" in special dupa cum chiar Pininfarina recunoaste. Linia laterala ingusta si fara artificii de design inutile aminteste si ea de trecut si este "brazdata" de elemente de design contemporane, cum ar fi pasajele proeminente ale rotilor si jantele din aliaj usor, cu diametru mare si cu multe spite.

Partea frontala insa a fost pastrata in zona de timp actuala, ea fiind aproape identica cu cea a lui Brera si a limuzinei 159. Nu lipsesc de aici farurile cu cate trei blocuri optice rotunde separate si grila fata triunghiulara, ambele lansate in premiera pe 159 si pe Brera. Interiorul a fost de asemenea binecuvantat de penelul lui Pininfarina.

Designul este insa foarte familiar pentru oricine a vazut doar si in treacat limuzina 159. Consola centrala gen "masina de curse" cu trei ceasuri indicatoare orientate catre sofer a ramas neschimbata. Au aparut insa mici elemente de design sportiv prin tot habitaclul, dar insesizabile pentru un client caruia nu-i place sa intre in detalii.

Ceilalti vor aprecia insa micile "atentii", cum ar fi finisarea cu un material special a panourilor usilor si a cotierei sau designul special al scaunelor, menite parca sa imite prezenta unor centuri cu prindere in patru puncte. Si tot felul de astfel de lucruri subtile, dar importante.

Poate unele lucruri nu vor fi intelese asa cum ar vrea designerul, dar totul este in final foarte "made in Italy". Pininfarina, cumva, incerci sa ma seduci?

Autor: BBC Top Gear
Aparut: Numarul 14 - Iulie 2006
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.