Yuppy7 Decembrie 201819:03

Lectura de 3 minute

Profesorul Vasile Adamescu, care suferea de surdocecitate, fiind surdo-mut si orb, caz rar la nivel mondial, s-a stins din viata la Cluj, la varsta de 74 de ani, anunta site-ul Universitatii Babes-Bolyai.

In ciuda faptului ca a fost surdo-mut si orb, Vasile Adamescu a reusit sa depaseasca limitele dizabilitatilor sale si a gasit un mod de comunicare cu cei din jur, prin "citirea" cuvintelor scrise efectiv pe suprafata palmei sale de cel care i-a fost alaturi ca interpret si care a reusit sa deprinda aceasta metoda de transmitere a gandurilor, scrie Agerpres.

Vasile Adamescu a reusit, prin puterea vointei si a spiritului sau, nu doar sa termine o facultate, ci si sa devina profesor la scoala de nevazatori din Cluj-Napoca, fiind si autorul mai multor carti. El s-a nascut la 5 septembrie 1944 in comuna Borcea, Ialomita, pe malul stang la Dunarii.

"La varsta de doi ani, in urma unei meningite, dupa ce a ramas mult timp intr-o ploaie rece de toamna, si-a pierdut total auzul si vederea, apoi nu a mai reusit sa pronunte nici macar putinele cuvinte pe care le invatase deja. A ramas asa, tacut si trist, pana la varsta de 11 ani, cand este adus la Cluj si preluat de un grup de profesori inimosi care reusesc imposibilul: recuperarea unui copil cu surdocecitate, caz extrem de rar la nivel mondial", arata un comunicat transmis in luna martie 2018 de organizatorii lansarii uneia dintre cartile sale.

A reusit sa invete sa vorbeasca, sa scrie, sa citeasca, sa cunoasca lumea prin atingeri, miros si senzatii. I-au fost alaturi cativa profesori dedicati, iar in timp performantele sale uimitoare l-au ajutat sa se recupereze intr-o mare masura, data fiind conditia sa.

A terminat facultatea cu nota 9,75

A urmat apoi liceul apoi si a fost admis la facultatea de Psihopedagogie speciala, unde a reusit sa tina pasul cu studentii fara deficiente si si-a finalizat cursurile cu media 9.75. A fost apoi incadrat ca profesor la Scoala de Nevazatori din Cluj, unde din 1977 si pana in 2004 s-a ocupat de recuperarea copiilor cu deficiente senzoriale.

Citeste si:
Andrei Caramitru: De ce avem o educatie catastrofala?
Andrei Caramitru: De ce avem...

Intre 1983-1986 a urmat cursurile Scolii Populare de Arte Plastice, sectia sculptura, unde a deprins tainele modelajul in lut, arta care l-a ajutat sa se exprime la un nou nivel.

"Toate aceste realizari fac ca Vasile Adamescu sa fie unul din cele trei cazuri exceptionale de persoane care reusesc sa-si depaseasca conditia si sa realizeze lucruri imposibile. In lume sunt cunoscute trei cazuri: Hellen Keller, SUA, Olga Skorohodova, Rusia si Vasile Adamescu, Romania. In 2013, Vasile Adamescu isi publica primul volum al autobiografiei, intitulata sugestiv - Infruntand viata - o lucrare de o inestimabila valoare stiintifica, o carte care te invata ca nu exista nu pot", mai arata comunicatul citat.

"Profesorul Vasile Adamescu, alumn al Universitatii Babes-Bolyai si in acelasi timp un simbol universal al omului care a infruntat si a iubit viata, demonstrand cu demnitate, curaj si iubire de om ca 'nu se poate sa nu se poata' si-a incheiat calatoria! A fost reper moral si un model de urmat pentru colegi, studenti, a fost omul exceptional care si-a daruit cu generozitate abilitatile transmitand tuturor prin toata fiinta sa ca omul prin dimensiunea sa spirituala poate invinge orice bariera", a declarat directorul departamentului de Psihopedagogie speciala de la Facultatea de Psihologie a UBB, Adrian Rosanu.

In anul 2013 Vasile Adamescu a primit Ordinul Cultural pentru Merit in grad de cavaler. Inmormantarea va avea loc sambata, la ora 11.45, in cimitirul din Floresti.

Citeste si:
10 cazuri cand detinutii s-au facut de ras incercand sa evadeze
Evadari penibile: 10 cazuri...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Un film biografic despre Michael Jackson ar fi in pregatire la Hollywood.