Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca "sunt bani nerambursabili pusi la dispozitia Romaniei, bani pe care guvernul Dancila nu vrea sa-I cheltuiasca, in schimb, Viorica, Valcov si Dragnea vor sa faca investitii prin extrem de costisitorul si dubiosul sistem de parteneriat public – privat".

"Mai ticalosilor, avem 43,5 miliarde euro!

Aflu din informatiile de la guvern ca in turneul sau in tarile arabe, dincolo de a-i invita pe seici sa are pamantul, sa mulga vaca si sa tunda oaia, Viorica i-a invitat pe seici sa puna banii pentru constructia de autostrazi in parteneriat public – privat.

Mai mult, consilierul Vioricai, domnul Darius Valcov, ca de altfel si seful sau Liviu Dragnea, ne vorbesc tot timpul despre constructia de autostrazi in Romania prin parteneriat public – privat.

Oameni buni, o spun fara ezitare: nu exista varianta mai eficienta ca o tara sa fie jefuita legal, dar si ilegal, decat parteneriatul public – privat in constructia de autostrazi.

In astfel de investitii costul de finantare al investitiei este foarte ridicat pentru ca este vorba despre credite comerciale luate pe termene relative scurte, cu dobanzi ridicate si cu perioade de gratie foarte scurte sau inexistente, credite care trebuie “rostogolite” la fiecare 5 – 7 ani cu costuri foarte ridicate.

In parteneriatul public - privat poate fura aproape necontrolat si constructorul care finanteaza investitia prin credite comerciale si compania beneficiara care trebuie sa acopere din bugetul de stat sumele neincasate lunar sau trimestrial din taxele de autostrada, in timp ce utilizatorul de autostrada (conducatorul auto) plateste taxe de acces nepermis de mari si uneori din ce in ce mai mari. In aceste conditii, ma intreb de ce parteneriat public – privat, cand avem la dispozitie miliarde de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea infrastructurii.

Mai mult, pentru a-si satisfice clientele din teritoriu, guvernul a dat frau liber administratiilor locale sa ia credite de angajament garantate de stat pentru drumuri, canalizare, apa curenta si retele de gaze cand de fapt Romania are la dispozitie sume enorme nerambursabile de la Uniunea Europeana, sume care nu sunt utilizate.

Citeste si:
Paleologu: Am baut sampanie cand am vazut ca a cazut Guvernul Dancila
Paleologu: Am baut sampanie...

Mai mult, pentru a suplini ineficienta sistemului de educatie romanesc, dar si slaba capacitate administrativa, Uniunea Europeana a alocat miliarde de euro pentru calificarea fortei de munca.

Iata sumele alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2014 -2020:

  1. Program Operational Infrastructura Mare-9,42 miliarde euro;
  2. Program Operational Regional- 6,70 miliarde euro;
  3. Program Operational Dezvoltare Rurala - 8,10 miliarde euro;
  4. Program Capital Uman- 4,33 miliarde euro.
  • T O T A L - 28,55 miliarde euro.
Deci, din totalul de 43,5 miliarde euro alocati Romaniei (incluzand subventia pentru agricultura) pentru perioada 2014 – 2020, 28,55 miliarde euro sunt destinate infrastructurii nationale, infrastructurii locale, infrastructurii rurale dar si suficienti bani pentru calificare sau recalificarea personalului. Sunt bani nerambursabili pusi la dispozitia Romaniei, bani pe care guvernul Dancila nu vrea sa-I cheltuiasca, in schimb, Viorica, Valcov si Dragnea vor sa faca investitii prin extrem de costisitorul si dubiosul sistem de parteneriat public – privat.
Citeste si:
Bani europeni pentru fermele românești. Agricultorii spun că 300 de...
Bani europeni pentru fermele...

Oare cat de ticalos trebuie sa fii ca si guvernant ca sa respingi utilizarea banilor europeni nerambursabili?", a scris Traian Basescu pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.