Echipa națională de fotbal a Italiei s-a calificat în finala EURO 2020 după ce a obținut victorie asupra echipei Spaniei cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare.

Italia s-a calificat în finala EURO 2020

Italia a reuşit să deschidă scorul prin Federico Chiesa (60), dar Spania, care a dominat jocul, a izbutit egalarea pe final, prin noul-intrat Alvaro Morata (80). La loviturile de departajare, Belotti, Bonucci, Bernardeschi şi Jorginho au transformat pentru italieni, iar Gerard Moreno şi Thiago Alcantara au înscris pentru spanioli. Manuel Locatelli a ratat pentru ''azzurri'' (a apărat Unai Simon), iar de la iberici au irosit penalty-urile Olmo (şut peste) şi Morata (a apărat Donnarumma).

Italia are un titlu european, obţinut în 1968, pe teren propriu, iar de două ori a pierdut finala, în 2000 (în faţa Franţei) şi în 2012 (în faţa Spaniei). Squadra Azzurra şi-a luat o nouă revanşă în faţa Spaniei, care a învins-o la EURO în 2008 (4-2 la loviturile de departajare, în sferturi) şi în 2012 (4-0 în finală). Cele două echipe s-au întâlnit acum la al patrulea EURO consecutiv, în 2016 câştigând Italia, cu 2-0 în sferturi.

Primul gol marcat de echipa Italiei

Prima acţiune notabilă a Italiei s-a consumat în min. 21, la o pătrundere a lui Emerson, dar Immobile şi Barella a întârziat execuţiile. Donnarumma (25) s-a remarcat apoi la şutul lui Olmo din careu. Spania a avut şi prima oportunitate notabilă din partea secundă, însă Busquets a şutat din prima peste poartă de la 17 metri, la finalul unui contraatac (52).

Italia a ieşit mai mult la joc, reuşind să creeze pericol la poarta lui Unai Simon, în special prin Chiesa, al cărui şut din unghi a fost reţinut cu emoţii de portarul lui Bilbao (53). Squadra Azzurra a marcat prima, în min. 60, la capătul unui contraatac plecat de la Donnarumma, Chiesa a recuperat o minge respinsă de Laporte şi a şutat superb la colţul lung.

Spaniolii au egalat scorul

Ibericii au reuşit egalarea în min. 80, prin Morata, după o combinaţie rapidă cu Olmo. Cu această reuşită, Spania a ajuns la 13 goluri marcate la un turneu final EURO, un nou record după cele 12 marcate în 2008 şi 2012, când au cucerit titlul continental. În prelungiri, cele două echipe au riscat mai puţin, dar tot spaniolii au fost mai periculoşi.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Pentru Italia este a zecea finală la un turneu major (Cupă Mondială sau EURO), doar Germania având mai multe dintre echipele europene (14). În schimb, pentru Spania este prima semifinală pierdută. Italia a ajuns la 33 de meciuri consecutive fără eşec (27 victorii, 6 egaluri), ultima înfrângere datând din septembrie 2018 (în faţa Portugaliei). Italia şi Spania se vor mai înfrunta o dată anul acesta, pe 6 octombrie, la Milano, în semifinalele Ligii Naţiunilor.

În ultimul act, Italia va înfrunta, pe 11 iulie, la Londra, Anglia sau Danemarca, formaţiile care vor disputa, miercuri, a doua semifinală, pe Wembley, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iulie 2021 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.