Presedintele Federatieie de Haltere din Iran a anuntat, joi, ca femeile din aceasta tara vor putea participa pentru prima data la competitii internationale, informeaza Reuters.

Iranul are o puternica traditie in acest sport, obtinand sapte medalii olimpice de aur dupa anul 2000, in probele masculine.

"Am infiintat Comitetul feminin al Federatiei Iraniene de Haltere si avem sportive talentate. Ele au capacitati inalte, ca barbatii si sper ca, purtand echipament special pentru sportivele musulmane, vor putea participa la campionate internationale in viitorul apropiat", a declarat Ali Moradi, presedintele federatiei iraniene.

Ungurul Attila Adamfi, directorul general al Federatiei Internationale de Haltere, a salutat decizia forului iranian: "Este o veste buna si foarte importanta pentru Iran, o tara in care halterele masculine sunt la cel mai inalt nivel, in timp ce la feminin nivelul este zero", a spus el.

Moradi a invitat SUA in Iran pentru Fajr Cup, o competitie intenationala masculina, programata in martie, la Ahvaz. El le-a cerut americanilor sa trimita si o delegatie feminina, scrie News.ro.

Americanii au acceptat invitatia si intentioneaza sa trimita o delegatie formata din sportive, antrenori si oficiali tehnici, care ar putea participa la o intalnire amicala Iran-SUA.

Pana atunci, sportivi din Iran si SUA vor participa la Campionalele Mondiale de Haltere de la Anaheim, California (28 noiembrie - 5 decembrie). Delegatia iraniana a primit abia joi vizele de intrare in SUA, la a doua incercare de a le obtine, prima fiindu-le refuzata.

Si presedintele Federatiei de Haltere din Arabia Saudita, Mohammed Alharbi, a anuntat ca tara sa a stabilit un program pentru femei. Iranul si Arabia Saudita sunt cele mai mari tari islamice care nu participa in concursurile feminine de haltere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.