Sport 5 August 2016 14:00
Absenta echipei feminine de gimnastica a Romaniei de la JO nu a trecut neobservata la Rio, astfel ca jurnalistii straini au rugat-o pe Nadia Comaneci sa expice declinul, fosta campioana fiind de parere ca este doar o situatie de moment, care va fi depasita in viitor.

La 40 de ani dupa prima nota de zece din istorie, acordata Nadiei Comaneci, multimpla campioana olimpica spune ca va avea un gol in stomac cand va incepe concursul olimpic de gimnastica.

"O sa am un gol in stomac (dmunica), atunci cand nu o sa vad echipa mea. Este ca atunci cand cineva important lipseste de la petrecere, pentru ca nu iti poti imagina o Olimpiada la gimastica fara Romania", a declarat Comaneci, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

"Cand un membru al echipei se accidenta, incepea un lant de ghinioane, celelate sportive tremurau si intrau in panica. O fata se accidenta, apoi alta rata paralele si nu mai puteai opri greselile. Era o situatie in care toate aveau o zi proasta si ma gandeam 'poate fi si mai rau?' Si a fost, pentru ca au ratat calificarea la JO. In competitia de calificare de la Rio, ei nu au avut sportive, singura experimentata a fost Ponor, dar ea nu poate face trei exercitii la fiecare aparat", a continuat ea, explicand cauza absentei echipei Romaniei, potrivit News.ro.

Cu toate acestea, "Zeita de la Montreal" ramane optimista in ceea ce priveste viitorul gimnasticii romanesti.

"Multa lume crede ca acesta este sfaritul gimnasticii romanesti, dar eu nu cred ca este adevarat. Este doar o situatie nefericita in acest moment. Dupa Revolutie, am avut de asemenea dificultati, dar am revenit din acea situatie. Recuperarea va fi lenta, dar nu mi-am pierdut increderea in gimnastica romanesca", a adaugat ea.

Martha Karoly, antrenoarea Nadiei Comananeci si in acest moment coordonatorul lotului feminin al SUA, crede ca Romania a pierdut sistemul de succes pe care l-a fondat cu Bela Karoly si de aceea nu mai "produce" gimnaste valoroase.

"Cred ca asta s-a intamplat deoarece sistemul este distrus. Am dezvoltat un sistem in Romania, care a fost foarte bun pentru un numar de ani. Nu stiu daca a fost din cauza unui conflict in organizatie sau a interventiei autoritatilor, dar, intr-un fel, au uitat de importanta cresterii gimnastelor pentru a fi pregatite la fiecare editie a JO. Asa ca nu au avut gimnaste puternice pentru a forma o echipa olimpica", a declarat antrenoarea care se va retrage de la nationala SUA dupa JO de la Rio.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Echipa feminina de gimnastica a Romaniei a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor incepe vineri, dupa ce a ocupat locul 13 la CM de la Glasgow din 2015 si dupa ce s-a clasat pe locul 7 la ultimul concurs de calificare, in aprilie. Singura reprezentata a Romaniei la JO va fi Catalina Ponor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.