Potrivit unui set nou de recomandari venit din partea Comitetului Olimpic International (CIO), transsexualii ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro fara sa mai fie nevoiti sa-si faca operatie de schimbare de sex.
Actualele reguli, care sunt in vigoare din 2003, prevad ca sportivii care devin barbati din femei si invers trebuie sa se opereze si apoi sa urmeze timp de doi ani un tratament hormonal pentru a putea participa la Jocurile Olimpice. Acum, interventiile chirurgicale nu mai sunt necesare, astfel ca sportivii care trec de la femei la barbati pot participa "fara restrictii".

Sportivii care trec de la barbati la femei vor trebui sa faca dovada faptului ca nivelul de testosteron a fost la un nivel sub un anumit parametru pe durata a cel putin unui an inainte de prima competitie. Noul ghid al CIO nu contine reguli fixe, ci recomandari pe care federatiile internationale sunt incurajate sa le urmeze.

"Acest set le va da federatiilor stimulentul si increderea de a introduce noi reguli pe baza recomandarilor noastre. Interventia chirugicala de schimbare de sex ca si preconditie de participare nu este necesara pentru a avea o competitie corecta si ar putea fi nepotrivita cu legislatiile aflate in curs de dezvoltare si cu notiuni de drepturi ale omului"
, a declarat Richard Budgett, directorul medical al CIO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.