Sport 3 Ianuarie 2016 15:05
Guvernul a convenit, sambata, cu reprezentantii sportivilor, sa implementeze un mecanism prin care sa majoreze primele acordate celor care obtin medalii, urmand ca demersul sa fie finalizat inainte de Olimpiada din 2016, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

''In urma intalnirii (pe care am avut-o cu sportivii sambata –n.r.) luam in calcul stabilirea unui mecanism prin care sa avem prime mai mari pe criterii bine definite. Este clar ca acest calendar (de implementare a mecanismului –n.r.) trebuie facut in perspectiva Olimpiadei din 2010. Mecanismul trebuie sa fie implementat pana atunci'', a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

El a afirmat ca vor exista o serie de intalniri in care proiectele Ministerului Sportului si solicitarile sportivilor sa fie puse in acord. ''Va trebui sa vorbim si la nivelul Ministerului Sportului si sa stabilim o serie de intalniri prin care si celelalte proiecte pe care le iau sportivii in calcul, primele nationale si nu numai, sa le legam si de proiectele Ministerului si sa putem da drumul intregului mecansim'', a explicat Dan Suciu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a mai spus ca Ministerul Sportului dispune de fondurile necesare si ca sumele care vor fi alocale pentru premierea sportivilor nu sunt mari, insa trebuie sa fie ''cantarite si oferite cu responsabilitate''.

''Nu vorbim de sume foarte mari, trebuie sa avem programarea legala si mecanismul bugetar care sa ne permita sa facem aceste majorari. Este vorba despre un mecanism pe care acum, cel putin, nu il avem ca sa premiem in urma asa cum ne-au solicitat dansii'', a spus Dan Suciu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, in cadrul intalnirii au fost stabilite elementele care trebuie avute in vedere ''din perspectiva primelor si a obiectivelor pe care le poate sustine si Guvernul, pentru refacerea prestigiului si performantei sportive in anul 2016 – an olimpic''.

''A fost o discutie spre bine. Am luat punctul de vedere al sportivilor, am vazut care sunt problemele cu care se confrunta, speram sa avem un an olimpic bun si sa nu mai apara neintelegeri de genul celor care au fost. Cred ca au inteles si dansii scopul premierii noastre de la handbal. Am inteles si noi punctul dansilor de vedere care este absolut justificat'', a conchis Suciu.

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

La intalnirea de sambata seara au participat Marian Dragulescu, Andreea Chitu, Mihai Covaliu, Corina Caprioriu, Tiberiu Dolniceanu, respectiv Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului, si Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului.

"A fost o intalnire binevenita, pentru ca am discutat despre mecanismele si cuantumul acestor premieri si am avut la masa ambele parti implicate: guvernanti si reprezentanti ai sportivilor. Este bine ca s-a inceput cu echipa de handbal. Putem considera aceste premieri drept o baza pentru viitoarele premieri de la Campionatele Europene, Mondiale sau Jocurile Olimpice. Mi se pare normal insa sa fie stabilit clar un cuantum si sa dispara posibilitatea acelor dublari. Toate medaliile sunt la fel de importante pentru sportul romanesc si pentru imaginea noastra in lume. Din 2010 s-a renuntat la aceste premieri nationale, dar trebuie sa intelegem ca inainte de a fi campion european, mondial sau olimpic, sunt campioni in tara noastra", a declarat presedintele COSR, Alin Petrache, conform site-ului cosr.ro.

Citeste si:
Noul manager al Simonei Halep, mesaj cu subînțeles după ce s-a...
Noul manager al Simonei...

El a mai spus ca trebuie sa se gaseasca o solutie si in privinta stafurilor tehnice: "Pe de alta parte, trebuie sa fim echitabili si in ceea ce priveste stafurile tehnice. Pe langa antrenorii principali sau secunzi, performantele nu se pot obtine fara aportul medicilor, kinetoterapeutilor, preparatorilor fizici, al analistilor video, al managerilor, etc. Vom cauta si in continuare solutii pentru remedierea acestor anomalii legislative".

Intalnirea vine la doua zile dupa ce, intr-un mesaj postat pe Facebook la finalul anului, premierul Dacian Ciolos afirma ca isi propune sa organizeze o discutie cu oamenii din sport, la inceputul lui 2016, pentru a ajunge la un numitor comun dupa disputele survenite ca urmare a deciziei Guvernului de a le premia suplimentar pe handbaliste.

Guvernul Ciolos a premiat, la finalul anului trecut, jucatoarele nationalei de handbal cu cate 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerita la Campionatul Mondial din Danemarca, fata de 14.800 de lei cat prevede legea pentru o medalie de bronz mondiala, suma putand fi dublata, tot conform normelor legale in vigoare. Premiul acordat fiecarei handbaliste a fost suplimentat insa printr-o decizie a Executivului.

Masura luata de Guvern a fost criticata de mai multi sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale in 2015 si care au fost premiati cu sume mai mici.
Astfel, intr-o campanie declansata pe Facebook de Corina Dragulescu, sotia gimnastului Marian Dragulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliati mondial in 2015, dar si sprijinul echipei nationale de handbal feminin in acest demers.

Citeste si:
Prime pentru angajații Porsche: bonusul a fost stabilit la 9.700 de...
Prime pentru angajații...

Sportivii care au cucerit medalii mondiale in 2015 si s-au alaturat demersului lui Marian Dragulescu sunt Corina Caprioriu si Andreea Chitu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastica, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrima, bronz) si componentele echipei feminine de spada - Ana Maria Branza, Simona Pop, Simona Gherman si Loredana Dinu (argint).

Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, a declarat pentru MEDIAFAX, ca i se pare corecta atitudinea gimnastului Marian Dragulescu referitor la premierea echipei nationale de handbal feminin. "Mi-a placut pozitia lui (a lui Marian Dragulescu – n.r.), mi se pare ca este o atitudine corecta si nu vad de ce nu ar fi corecta atitudinea, daca vorbim de Marian Dragulescu, gimnast cu 10 medalii mondiale. Sigur ca este un rezultat foarte bun al fetelor de la handbal, nimeni nu spune nu, dar cred ca trebuie pastrata o anumita corectitudine", a declarat Adrian Stoica pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Două noi medalii pentru înotătorii din România. David Popovici,...
Două noi medalii pentru...

Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat pentru MEDIAFAX, dupa ce Guvernul a suplimentat numai premiile acordate echipei feminine de handbal ca "nu poti fi pentru unii muma si pentru altii ciuma". ''E incorect sa le dai unora mai mult ca premii decat prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chitu si Corina Caprioriu - n.r.) sunt vicecampioane mondiale in 2015 si au primit 37.000 de lei, suma deja dublata, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce?'', a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.