Sport 9 Aprilie 2015 18:46
Cupa Federatiei programeaza, la sfarsitul saptamanii viitoare, intalniri la toate nivelurile, cea mai notabila absenta dintre jucatoarele de top fiind Simona Halep, locul 3 WTA, care a renuntat la aceasta competitie acuzand oboseala si programul incarcat pe care il are.

Miercuri a fost ziua limita pentru anuntarea loturilor care se vor intrece la partidele din Fed Cup. Astfel, la acesta competitie pe echipe vor participa 14 dintre primele 20 de jucatoare din clasamentul WTA, prezenta sportivei canadiene Eugenie Bouchard, locul 7 WTA, fiind inca sub semnul intrebarii.

Canada si Romania se intalnesc in meci direct, in barajul pentru Grupa Mondiala, iar cele doua echipe ar putea fi vaduvite de cele mai bune jucatoare. Daca Halep a anuntat de mai mult timp ca nu face deplasarea la Montreal, Bouchard se mai poate alatura formatiei gazda. Capitanul nejucator al Canadei, Sylvain Bruneau, a convocat numai trei jucatoare pentru intalnirea cu Romania, pe Gabriela Dabrowski, 177 WTA, Sharon Fichman, 206 WTA, si Francoise Abanda, 243 WTA, lasand un loc liber, care ar putea fi ocupat de Eugenie Bouchard.

Bruneau a procedat similar si la partida anterioara, cu Cehia (scor 0-4), din februarie, cand tot aceleasi trei jucatoare au fost in lotul anuntat initial, in speranta ca numarul 1 canadian va veni la echipa. In cele din urma, Bouchard nu s-a mai alaturat lotului, iar locul ei a fost luat de o junioara de 16 ani, Charlotte Robillard-Millette, locul 802 WTA.

Eugenie Bouchard a solicitat si a primit un wild card pentru turneul de la Charleston (SUA) din aceasta saptamana, unde este cap de serie numarul 1. Ea va juca, miercuri, cu americanca Lauren Davies, in turul al doilea. In functie de evolutiile ei de la acest turneu, este posibil ca jucatorea canadiana sa se alature echipei tarii sale pentru meciul cu Romania. Ea oscileaza intre a participa sau nu la Cupa Federatiei, tinand cont ca, la fel ca Simona Halep, este inscrisa la turneul de la Stuttgart, care incepe imediat dupa meciurile din Fed Cup.

Citeste si:
Ashleigh Barty, viața după tenis: fostul lider mondial a devenit...
Ashleigh Barty, viața după...

Simona Halep a jucat in acest an 27 de meciuri, dintre care zece in ultima luna, castigand turneul de la Indian Wells si ajungand in semifinale la Miami Open. "Este foarte greu sa merg sa joc in Canada, sunt obosita, am obligatii la Stuttgart, daca era in Europa ma duceam cu mare drag", si-a justificat Halep absenta din echipa de Cupa Federatiei, la revenirea in Romania din SUA.

Decizia numraului 1 roman a nascut o vie polemica, fostul tensimen Ilie Nastase, presedintele COSR, Alin Petrache, si alti oameni de sport criticand-o pe sportiva din Constanta pentru faptul ca a refuzat sa-si reprezinte tara, intr-un moment important, barajul pentru intrarea intre cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume, care, in cazul unui rezultat pozitiv, ar reprezenta o performanta unica dupa 1981. Pe plan mondial, alte patru jucatoare din Top 20 WTA nu vor participa la Fed Cup, saptamana viitoare: rusoiaca Ekaterina Makarova, locul 8 WTA, spaniolele Carla Suarez Navarro, locul 10 WTA si Garbine Muguruza, locul 19 WTA, precum si americanca Madison Keys, locul 20 WTA.

Citeste si:
Simona Halep, votata cea mai buna jucatoare de tenis a lunii iulie
Simona Halep, votata cea mai...

La polul opus, Serena Williams, locul 1 WTA, Maria Sarapova, locul 2 WTA, Petra Kvitova, locul 4 WTA, Ana Ivanovici, locul 6 WTA, si poloneza Agnieszka Radwanska, locul 9 WTA, se vor afla pe teren in Cupa Federatiei. Un caz special este cel al danezei Caroline Wozniacki, locul 5 WTA, care a hotarat sa-si ajute echipa sa promoveze din al cincilea esalon, ultimul, al Fed Cup, unde poate avea ca adversare jucatoare din Mozambic, Congo sau Namibia. Partidele de la acest nivel vor avea loc in Muntenegru, scrie MEDIAFAX.

Maria Sarpova, locul 2 WTA, conduce "armata" rusa la intalnirea cu Germania, care va avea loc la Adler Arena din Soci, in semifinalele Grupei Mondiale. Din echipa Rusiei lipseste Ekaterina Makarova, dar este posibil ca aceasta absenta sa fie motivata de ratiuni tactice, pentru ca Anastasia Miskina, capitanul nejucator al esticelor, a preferat-o ca "racheta" numarul 2 pe Svetlana Kuzentova, locul 25 WTA, tinand cont ca meciul se va disputa pe zgura. Anastasia Pavliucenkova, locul 38 WTA, si Elena Vesnina, locul 71 WTA, completeaza echipa rusa.

Citeste si:
Top 5 zodii pe care nu le poți uita niciodată. Absența lor e sufocantă
Top 5 zodii pe care nu le...

Germania merge la Soci cu elita sa din Top 20 WTA, Andrea Petkovici, locul 11, Angelique Kerber, locul 16, si Sabine Lisicki, locul 18, "acompaniate" de Julia Goerges, locul 61 WTA. In cealalta semifinala, Petra Kvitova este in fruntea unei echipe a Cehiei care contine "crema" tenisului din aceasta tara: Karolina Pliskova, locul 12 WTA, Lucie Safarova, locul 13 WTA si Barbora Strycova, locul 23 WTA. La Cez Arena din Ostrava, cele mai bune sportive cehe le vor avea ca adversare pe cele mai bune jucatoare din Franta, Alize Cornet, locul 24 WTA, Caroline Garcia, locul 28 WTA, Kristina Mladenovic, locul 56 WTA, si Pauline Parmentier, locul 83 WTA.

In barajul pentru Grupa Mondiala, surorile Williams, Serena, locul 1 WTA, si Venus, locul 15 WTA, au raspuns si ele prezent la convocarea pentru intalnirea pe care echipa SUA o va avea cu Italia, formatie ce o are ca numar 1 pe Sara Errani, locul 14 WTA. Astfel, Madison Keys, locul 20 WTA, nu a mai "incaput" in echipa americana, celelalte doua jucatoare chemate fiind Alison Riske, locul 45 WTA, si Christina Mchale, locul 63 WTA. De asemenea, Agnieszka Radwanska este numarul 1 in echipa Poloniei, ce va infrunta, la Zielona Gora, reprezentativa Elvetiei, in care revine dupa 17 ani Martina Hingis, pentru meciul de dublu.

Citeste si:
Theo Rose, părere sinceră despre Simona Halep. Ce ar schimba în...
Theo Rose, părere sinceră...

In barajul pentru Grupa Mondiala II, Ana Ivanovici, locul 6 WTA, si Jelena Jankovici, locul 17 WTA, vor "lupta" in partida de la Novi Sad, cu modesta echipa a Paraguayului, care este condusa de Veronica Cepede Roig, locul 193 WTA. "Vika" Azarenka, fost numarul 1 mondial, acum pe locul 32 WTA, incearca sa ajute echipa Belarusului sa evolueze in Grupa Mondiala II, dupa barajul cu Japonia, de la Ariake Coliseum din Tokyo. Absente notabile din Cupa Federatiei sunt la etapa de saptamana viitoare si in echipa Spaniei, ultima adversara a Romaniei. Astfel, nici Carla Suarez navarro, locul 10 WTA, si nici Garbine Muguruza, locul 19 WTA, nu fac deplasarea in Argentina, pentru barajul "mic".

Partida Canada - Romania va avea loc in 18 si 19 aprilie, la Arena Maurice Richard din Montreal. Invingatoarea va evolua in 2016 in cea mai inalta divizie a competitiei, iar invinsa va juca in Grupa Mondiala II. Romania a evoluat pentru ultima oara in Grupa Mondiala in 1992, cand a fost invinsa de reprezentativa Austriei cu scorul de 2-1, in primul tur al competitiei la care participau 32 de echipe. Romania a retrogradat din Grupa Mondiala dupa ce a cedat si barajul cu Bulgaria, cu 1-2.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.