Sport 25 Iunie 2014 15:51
Gestul atacantului Luis Suarez de a-l musca pe fundasul Giorgio Chiellini la meciul Uruguay - Italia de la Cupa Mondiala din Brazilia se inscrie intr-un lung sir de acte lipsite de fair-play comise de fotbalistul sud-american, din care nu lipsesc insultele rasiste si simularile.

Suarez este considerat un "simulant in serie" pentru faptul ca incearca mereu, prin caderi teatrale, sa pacaleasca arbitrii sa dicteze lovituri de la 11 metri sau cartonase rosii. Si la faza petrecuta in careu, in minutul 80 al meciului din etapa a treia a Grupei D, jucatorul formatiei Liverpool a simulat ca a primit o lovitura in figura de la Chiellini.

Suarez are obiceiul sa "muste" din adversari. In 2010, cand juca la Ajax Amsterdam, el a fost suspendat sapte meciuri in campionatul Olandei pentru ca l-a muscat de gat pe jucatorul de la PSV Eindhoven Otman Bakkal. Arbitrul nu a vazut incidentul, insa federatia olandeza a deschis o ancheta. Suarez a fost poreclit atunci "Canibalul de la Ajax".

Dupa ce a ajuns la Liverpool, el a fost suspendat zece meciuri in aprilie 2013, pentru ca l-a muscat pe Branislav Ivanovici (Chelsea), la un meci din Premier League. La fel ca in partida de la Natal si in cea din campionatul olandez, arbitrul nu a vazut gestul si nu l-a sanctionat pe Suarez in ciuda incercarii lui Ivanovici de a-i arata urmele muscaturii.

In Premier League, uruguayanul a mai primit noua etape de suspendare dupa ce a proferat insulte rasiste la adresa francezului Patrice Evra de la Manchester United. La finalul meciului Liverpool - Manchester United, din octombrie 2011, fundasul Patrice Evra a declarat ca Suarez i-a adresat "un anumit cuvant (n.r. - negro)" de cel putin zece ori.

"Nu voi repeta ce mi-a spus, dar a fost un cuvant rasist, l-a spus de mai mult de zece ori", a declarat Evra dupa meci, conform MEDIAFAX.

Desi Suarez a negat mereu ca a adresat insulte rasiste, Comisia de Disciplina a FA i-a dat dreptate francezului, afirmand ca uruguayanul a proferat "cuvinte insultatoare" la adresa lui Evra cu referire la "culoarea pielii fundasului".

Suarez a venit la Liverpool in ianuarie 2011, de la Ajax Amsterdam, pentru 26 de milioane de euro.

Citeste si:
George Nicolaie - numit secretar de stat la Ministerul Cercetării,...
George Nicolaie - numit...

FIFA a anuntat, in noaptea de marti spre miercuri, ca a deschis o procedura disciplinara impotriva atacantului reprezentativei Uruguayului Luis Suarez, care l-a muscat pe fundasul italian Giorgio Chiellini, la meciul din etapa a treia a Grupei D a Cupei Mondiale din Brazilia.

Suarez si/sau federatia urguayana trebuie sa depuna documentele pentru a se apara in acest caz pana miercuri, la ora locala 17.00 la Brasilia (23.00 la Bucuresti). FIFA precizeaza in comunicat ca instanta disciplinara, independenta, este abilitata sa sanctioneze infractiuni care scapa arbitrului in cadrul unui meci.

Luis Suarez risca o sanctiune dura din partea forului mondial, avand in vedere ca este recidivist. Suspendarea maxima prevazuta in regulamentul FIFA este de 24 de meciuri sau doi ani.

"«Cazierul» nu ii este favorabil fotbalistului, iar Comisia de Disciplina a FIFA nu are motive de clementa", a comentat AFP.

Citeste si:
Luis Suarez: Am devenit un jucator de echipa la FC Barcelona
Luis Suarez: Am devenit un...

In minutul 80 al meciului de marti, de la Natal, atacantul l-a muscat de umar pe Chiellini. Italianul si-a tras tricoul pentru a-i arata semnele ramase arbitrului, care nu a sanctionat gestul uruguayanului. Insa actiunea nu a scapat camerelor de luat vederi.

Nationala statului sud-american a castigat cu scorul de 1-0 partida cu Italia si s-a califcat in optimile de finala ale Cupei Mondiale, faza in care va intalni Columbia, la 28 iunie, la Rio de Janeiro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.