O capsula Soyuz, avand la bord trei astronauti si torta olimpica rusa, care a fost scoasa in spatiu pentru prima data in istorie, a aterizat luni in Kazahstan, in Asia Centrala, cu mai putin de trei luni inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Reveniti dintr-o misiune de 166 de zile la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), rusul Fiodor Iurcihin, italianul Lucas Parmitano si americana Karen Nyberg au revenit pe Pamant asa cum era prevazut, la ora 02.49 GMT (04.49 ora Romaniei), cu torta olimpica, scoasa in spatiu, sambata, pentru prima data in istorie.

Ei au aterizat intr-o capsula Soyuz suspendata de o parasuta alba mare in regiunea Djezkazgan, in stepele Kazahstanului, pe o vreme favorabila dar rece, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa, scrie MEDIAFAX.

Torta, care a ramas stinsa in cele patru zile petrecute in spatiu, a fost pastrata intr-un etui pe care un angajat al Agentiei Spatiale Ruse (Roskosmos) s-a grabit sa il deschida: "iata torta", a declarat el in fata camerelor de luat vederi si a aparatelor de fotografiat.

El a predat-o apoi comandantului Soyouz, cosmonautul rus Fiodor Iurcihin, tocmai iesit din capsula spatiala intr-un sediu special si acoperit imediat cu o patura albastra pentru a-l proteja de frig.

Cateva minute mai tarziu, ceilalti doi astronauti, italianul Lucas Parmitano si americana Karen Nyberg, au fost scosi, la randul lor, din Soyuz de echipele de la sol, sosite la bordul mai multor elicoptere.

Cei trei astronauti au fost asezati unul langa altul in fata unui drapel rus si a unuia al Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor avea loc in perioada 7-23 februarie 2014.

"Torta spatiala" - una dintre cele 16.000 de torte folosite in cadrul parcusului flacarii olimpice in Rusia, care a inceput in urma cu o luna si este cel mai lung din istoria olimpica (65.000 de kilometri) - va fi folosita pentru a se aprinde flacara la ceremonia de deschidere din 7 februarie 2014 la Soci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.