Sport13 Septembrie 2013

Lectura de un minut

Agentia Mondiala Antidoping a aprobat principiile pasaportului steroidian, o noua parte a pasaportului biologic, ce vizeaza detectarea in special a dopajului cu testosteron.

Comitetul Executiv reunit la Buenos Aires a validat documentele tehnice care permit evaluarea rezultatelor pentru steroizii anabolizanti androgeni endogeni, deschizand calea utilizarii pasaportului steroidian, incepand din 1 ianuarie 2014, pentru sanctionarea sportivilor vinovati de dopaj.

Spre deosebire de controlul antidoping clasic, care are ca scop detectarea substantelor interzise in urina sau in sangele sportivului, cu ajutorul pasaportului biologic dopajul este detectat luandu-se in considerare efectele asupra organismului (variatii anormale in profilul hematologic). Pana in prezent, pasaportul avea doar un modul sangvin, care vizeaza descoperirea cazurilor de folosire de transfuzii sangvine, EPO si alte produse ce permit marirea rezistentei observandu-se fluctuatiile de hematocrit sau de globule rosii tinere, scrie mediafax.

Pasaportul steroidian se bazeaza pe nivelul steroizilor anabolizanti si androgeni eliminati in urina, un mediu mai instabil decat sangele, ceea ce a necesitat ceretari stiintifice indelungate.

Un al treilea modul al pasaportului biologic, cel endocrin, ce vizeaza descoperirea folosirii de hormoni de crestere, este in stadiu de studiu.

Citeste si:
Teodorovici: Nici in opozitie, nici la putere, nu am renuntat la princ
Teodorovici: Nici cand am...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.