Romania va participa, pentru a sasea oara, la Jocurile Francofoniei, eveniment care anul acesta se afla la cea de-a saptea editie si care se va desfasura in perioada 7 - 15 septembrie, la Nisa, informeaza Ministerul Culturii.

Jocurile Francofoniei reunesc, la fiecare patru ani, tineri din spatiul francofon, in cadrul unor concursuri culturale: artele strazii - hip-hop, marionete, jonglerie; arte vizuale - pictura, sculptura, cantec, povesti si povestitori; dans de creatie; literatura; fotografie. Acestora li se adauga concursuri de creatie ecologica si numerica si concursuri sportive - atletism, baschet, fotbal, judo, lupte africane si lupte libere, tenis de masa, ciclism, scrie MEDIAFAX.

Ca urmare a preselectiei pentru editia din 2013 a Jocurilor Francofoniei, organizata de Ministerul Culturii, si a validarii realizate de un juriu format din experti ai Organizatiei Internationale a Francofoniei, Romania va fi reprezentata la urmatoarele sectiuni din domeniul artistic: artele strazii - jonglerie (Catalin Bogdanescu, Maxim Danilov, Gabriel Alin Nuta, Razvan I. Oprea, Gabriel Turcescu); literatura (Cosmin Perta); pictura (Irina Andreea Irimescu); povesti si povestitori (Giorgiana Popan, insotita de muzicianul Cristian Mihai); sculptura (Luisa Balaban).

Romania este prezenta la competitiile din cadrul Jocurilor Francofoniei inca din 1994, anul acesta aflandu-se la cea de-a sasea participare. Datorita rezultatelor din domeniul artistic si sportiv, la editia din 2009 a Jocurilor Francofoniei de la Beirut, Romania s-a clasat pe locul al treilea in topul tarilor cu cele mai bune performante. In ceea ce priveste disciplinele culturale, juriul international a acordat medalii de bronz Lilianei Rusu (pictura) si lui Laurentiu Nastasa (fotografie), iar sculptorului Liviu Epuras i-a fost oferita o mentiune speciala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.