Cei 93 de români evacuați din Fâșia Gaza, primul grup de români repatriați de la începutul războiului, au ajuns, miercuri seară, în România, la Baza Aeriană 90, cu o aeronavă TAROM.

Război Israel - Hamas. Primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România

La bord au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu și ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. O parte din românii rămași în Gaza urmau să traverseze ieri granița în Egipt, însă punctul de frontieră de la Rafah a fost închis.

Avionul Tarom care îi avea la bord pe românii evacuați din Gaza a efectuat o cursă specială de la Cairo și a ajuns la baza 90 din Otopeni, ieri seară, în jurul orei 22:00.

În aceeași aeronavă s-a aflat și premierul României, Marcel Ciolacu, dar și ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Cei doi oficiali s-au întâlnit de la Cairo cu persoanele evacuate și s-au asigurat că se vor simți în siguranță pe toată durata zborului.

„Cred că, atât eu cât și doamna ministru am făcut un gest de normalitate. Statul român nu lasă niciun român în urmă. Este o acțiune care va continua și în zilele următoare până când toți vor ajunge la familiile lor”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Alți zeci de români așteaptă să vină în țară

Cei 93 de români ajunși aseară în țară nu vor fi singurii salvați din războiului Israel - Hamas. Alți zeci de români așteaptă momentul în care vor ieși din infern, iar Departamentul pentru Situații de Urgență asigură că va prelua toți românii din Fâșia Gaza.

„Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitari autorităților israeliene și, respectiv egiptene. Numai după acordul acestora putem să continuăm cu evacuarea”, a transmis ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

O femeie însărcinată în 9 luni s-a numărat printre pasageri

În avionul Tarom s-a aflat și un medic, pentru a se asigura că toți sunt bine, mai ales că printre pasageri s-au aflat și o femeie însărcinată în 9 luni, o persoană operată de cancer, dar și copii și vârstnici. Toți au primit asistență pe durata zborului, iar o echipă medicală i-a așteptat la Baza 90, unde a fost făcut un triaj pentru a stabili care sunt prioritățile.

De asemenea, Serviciul Român de Informații s-a asigurat că toți cetățenii cu dublă cetățenie, română și palestiniană, care vin din Gaza trec prin interviuri de securitate, pentru a nu lăsa să se intre în țară cu elemente teroriste.

În Baza 90 au fost prezenți și voluntarii unei asociații care au venit să ofere sprijin refugiaților. Un camion plin cu tone de alimente și îmbrăcăminte a fost pregătit din timp pentru ei. Și 36 de cetățeni moldoveni evacuați din Fâșie au ajuns, noaptea trecută, pe Baza 90, cu o aeronavă militară.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Noiembrie 2023 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.