În 2023, social media este o parte esențială a vieții pentru un număr din ce în ce mai mare de persoane. Fie că vorbim de Facebook, Instagram, TikTok, Twitter sau oricare alte formă de rețea socială, șansele sunt ca, dacă citiți acest articol, să aveți o prezență în social media, mai mult sau mai puțin pronunțată. Pentru unii dintre voi, probabil că acest lucru s-a întâmplat mai târziu decât pentru alții. Poate că ați fost mai degrabă forțați de activitatea pe care o întreprindeți sau poate că, pur și simplu, curiozitatea a fost prea mare. Oricum ar fi, adevărul este că numărul celor care pot spune că nu au o prezență online este din ce în ce mai redus, iar vârsta la care o persoană își face „apariția” în social media este din ce în ce mai fragedă.

Mulți dintre cei care, în primul deceniu al anilor 2000, descopereau rețelele sociale, au ajuns acum să fie chiar ei părinți și se află în situația de a încerca să îmbine creșterea celor mici cu evoluția din ce în ce mai rapidă a tehnologiei și accesul din ce în ce mai ușor al oamenilor din toate mediile sociale către internet și comunicarea cu alte persoane. Odată cu această evoluție, au venit însă și noi provocări și efecte variate, unele benefice, altele de-a dreptul nocive, pentru viețile tinerilor.

Beneficiile

Foarte multe analize și studii se concentrează pe pericolele pe care le aduce accesul la internet și dezvoltarea social media din ultimii ani asupra celor mici, însă merită subliniat faptul că acestea vin și cu anumite beneficii. Un studiu realizat în SUA în 2018 de Pew Research Center care avea chiar scopul de a observa efectele pe care le au rețelele sociale asupra tinerilor arată că 31% dintre adolescenții chestionați considerau că efectul acestora în viețile lor era unul majoritar pozitiv.

Unul dintre principalele avantaje pe care le oferă social media tinerilor este acela al comunicării, aceștia având astfel posibilitatea de a descoperi alte persoane cu interese comune, dezvoltând comunități și legături în jurul acestora. Este un aspect important mai ales din perspectiva tinerilor care poate nu reușesc să relaționeze la fel de ușor precum colegii lor din școli, sau cu aceștia, și simt nevoia unui mediu de comunicare controlat.

Bineînțeles, social media poate reprezenta și o sursă importantă de informații, fiind de altfel și unul dintre principalele moduri prin care oamenii sunt la curent cu cele mai noi știri de ani buni. Nu se limitează însă doar la atât, pentru că poate fi folosită inclusiv ca agregator al evenimentelor culturale viitoare sau ca o posibilitate de a afla mai multe informații pe o anumită temă de la alți oameni, spre exemplu.

Citeste si:
Trump și-a lansat astăzi aplicația de social media, după ce a fost...
Trump și-a lansat astăzi...

Pericolele

Efectele negative pe care le au rețelele sociale asupra tinerilor au primit de-a lungul timpului mult mai multă atenție, fiind astfel și mai bine documentate și subliniate. Unul dintre cele mai nocive și periculoase este felul în care social media afectează psihicul tinerilor, mai multe studii sugerând că aceștia dorm mai puțin ca urmare a folosirii rețelelor sociale pe timpul nopții, lucru care contribuie și la rezultate mai slabe la școală.

„Deși nu putem stabili încă o cauzalitate directă, observăm corelații puternice negative în anumite zone”, declară Neha Chaudhary, psihiatru pentru copii și adolescenți la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital, într-un articol pentru Insider. Acesta mai spune că social media poate fi un factor în dezvoltarea depresiei, a sentimentului de singurătate și a stimei de sine scăzute în rândul tinerilor.

Citeste si:
Bella Hadid, despre decizia de a posta pe social media selfie-uri...
Bella Hadid, despre decizia...

Un alt studiu din 2022, publicat în revista Nature, analizează vârstele la care tinerii sunt cei mai susceptibili la pericolele asociate cu rețelele de socializare, oferind mai multe detalii în acest sens. Astfel, fetele tinere sunt cele mai afectate de social media între vârstele de 11 și 13 ani, începând să aibă o prezență din ce în ce mai mare pe aceste platforme, în timp ce băieții au această experiență pe la 14-15 ani. De asemenea, tinerii sunt afectați de efectele periculoase ale social media în jurul vârstei de 19 ani, acolo unde studiul notează o scădere a satisfacției vieții.

Sentimentul de izolare în social media se poate transforma și într-unul de izolare în viața reală, lucru pe care l-au resimțit și adulții recent, în perioada pandemiei, când au fost nevoiți să lucreze de acasă. Dr. Daniel Metz, sublinia acest lucru: „Suntem niște ființe sociale. ADN-ul nostru ne spune că noi funcționăm, ne simțim bine având alți oameni prin preajmă. Oamenii tineri, la un moment dat, vor avea un sentiment de singurătate.” Social media poate chiar amplifica acest sentiment și poate stimula apariția sa de la vârste fragede.

Citeste si:
Ce părere are Delia despre oamenii care o critică pe Internet!...
Ce părere are Delia despre...

Presiunea socială este și ea crescută pentru tineri, odată cu apariția social media. Importanța like-urilor pe rețelele sociale, a comentariilor sau a numărului de prieteni sau urmăritori pe care îi au pe aceste platforme nu poate fi negată de tineri, care în multe cazuri încearcă să iasă în evidență și să fie mai „populari” decât prietenii lor.

Odată cu social media, a apărut și fenomenul de cyberbullying, pe care majoritatea tinerilor l-au și experimentat, din nefericire, aflându-se în ținta unor comportamente menite să îi sperie, înfurie sau umilească. Efectele cyberbullyingului pe termen lung sunt în continuare studiate, însă, în unele cazuri, acest fenomen a condus la un final tragic. De aceea, este important să știi cum pot apărea aceste probleme și ce poți face ca părinte pentru a le preveni.

Citeste si:
Facebook a creat o echipă nouă pentru a dezvolta un „metavers"
Facebook a creat o echipă...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iulie 2023 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.