Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut declarații, luni, despre o posibilă promovabilitate mică la unele licee, la Bacalaureat, așa cum s-a întâmplat anii trecuți. Oficialul a asigurat că vor încerca să analizeze care sunt cauzele și să intervină prin programele naționale. Deca a mai afirmat că greva profesorilor nu a afectat pregătirea elevilor pentru BAC 2023, argumentând că materia fusese deja predată când s-a declanșat conflictul în Educație.

Declarațiile ministrului Educației despre promovabilitatea mică la unele licee, la Bacalaureat

Ministrul Educaţiei a fost întrebat, după şedinţa conducerii PNL cu miniştrii PNL din Executiv, dacă recenta grevă a profesorilor a afectat pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 care debutează astăzi.

„Nu am afectat în niciun fel predarea materiei, pentru că până la data la care greva a început, materia pentru clasa a XII-a era deja parcursă şi deasemenea am avut grijă ca acolo unde a fost posibil să existe şi o perioadă de recuperare. De asemenea, mulţi dintre cei care au fost în grevă au transmis copiilor eventuale exerciţii de recapitulare, au ţinut legătura cu elevii lor şi eu sunt convinsă că săptămânile în care au putut să recapituleze au fost benefice pentru ceea ce pot face ei astăzi la examen”, a spus ministrul despre faptul că elevii ar putea fi afectaţi de perioada de grevă a profesorilor.

Anchetă privind absențele de la BAC 2023

Ministrul Educaţiei s-a referit şi la numărul mare de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Naţională anul acesta. Ligia Deca a anunţat că se va face o analiză în cadrul ministerului.

„Numărul mare de elevi care nu s-au putut înscrie la examen la Evaluarea naţională se înscrie în numărul pe care îl vedem în general, în ultimii ani. Nu a fost o proporţie mai mare decât în alţi ani, au fost cauze de tipul neîncheierii situaţiei, corigenţe, neînscrieri pentru că se află la şcoli pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale, sau sunt copii care pur şi simplu au rezultate la olimpiade şi se pot înscrie direct. În mod sigur, trebuie investigat şi ne propunem acest lucru, ca după ce trec examenele naţionale să vedem exact care este situaţia pe fiecare unitate de ănvăţământ, să vedem care sunt cauzele care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Naţională”, a declarat ministrul Educației.

Citeste si:
Cîmpeanu propune renunțarea la pragul minim de vaccinare. În ce...
Cîmpeanu vine cu o nouă...

Cât despre elevii neînscriși la examenul de Bacalaureat 2023, Deca a menționat că este o situație specială. „De exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalureat, de examene de certificare profesională sau şi una şi alta, sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională şi pentru intrarea ulterior în piaţa muncii”, a explicat Deca.

Ministrul a precizat că, în funcție de specificul fiecărui liceu și de rezultatele din clasa a XII-a, pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din toamnă sau în anul următor.

„Şi aici trebuie să investigăm exact cauzele şi să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat, dacă nu au motive obiective”, a spus Deca.

Citeste si:
Cîmpeanu propune distribuirea testelor non-invazive pe bază de...
Cîmpeanu propune distribuirea...

Despre promovabilitatea scăzută în unele licee, ministrul a spus: „Vom analiza situaţia acestor licee şi vom vedea care sunt intervenţiile necesare. Aşa cum am avut proiectul Rose care s-a uitat la legătura aceasta între liceu şi învăţământul superior, vom încerca să analizăm care sunt cauzele şi să intervenim prin programele naţionale pe care le avem. Dacă sunt cauze sociale, trebuie să intervenm cu măsuri de suport social, dacă sunt cauze care ţin de nevoie suplimentară, învăţământ remedial, ne vom axa pe acestea. Este clar că trebuie să avem intervenţii mult mai individualizate, în funcţie de nevoile fiecărui copil” a mai spus Ligia Deca.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Iunie 2023 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.