Sindicaliștii de la metroul din Capitală au anunțat că ies în stradă pentru a protesta în fața ministerului Transporturilor. Aceștia se revoltă pe faptul că nu pot să negocieze pentru noul Contract Colectiv de Muncă, unde să fie incluse majorări de salariu.

Protest în Capitală. Sindicaliștii de la metrou ies în stradă

Sindicaliștii de la metroul din București au anunțat că ies, marți, în stradă pentru a protesta în fața Ministerului Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, începând cu ora 14.00

UNITATEA - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a anunțat organizarea manifestației printr-un comunicat. Aceștia susțin că motivele principale pentru care au decis să riposteze sunt lipsa de finanțare, lipsa de personal și interzicerea dreptului de negociere. Jandarmeria Capitalei a confirmat protestul și a aprobat evenimentul.

„În perioada 16-17 mai 2023, în intervalul 14:00 – 15:00 , vor avea loc adunări publice de protest organizate de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM)”.

Marți, protestul va avea loc în fața sediului Ministerului Transporturilor, iar miercuri, protestatarii se vor muta la Guvernul României, în Piața Victoriei.

Peste 2.000 de angajați Metrorex au ieșit la pensie

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al USML a declarat că ar putea urma o grevă generală la metrou. Marian Artimon susține că în perioada 2020-2021, peste 2.000 de angajați Metrorex au ieșit la pensie, însă în locul lor nu au fost angajate alte persoane. La ora actuală, Metrorex are 5.100 de angajați, deși compania ar avea nevoie de până la 6.500 de salariați.

”Facem apel la factorii decidenți care trebuie să aprobe bugetul Metrorex pe 2023 să facă acest lucru cât mai curând. Au început negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă 2023-2024 și nu putem negocia nimic dacă nu avem resursele financiare asigurate, așa spune legea”, a mai spus Marian Artimon.
Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Ultimul protest al Metrorex a avut loc în urmă cu doi ani, când a explodat scandalul cu desființarea spațiilor comerciale din stațiile din subteran. Circulația metrourilor din București a fost perturbată timp de câteva zile, după ce sute de sindicaliști au oprit trenurile de metrou din subteran. În acea perioadă, angajații au protestat contra reducerii salariilor și a disponibilizărilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Mai 2023 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.