În anul 2027, Aeroportul Henri Coandă din Capitală va avea linie de metrou. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de rezistență a lotului doi din Magistrala 6 a fost semnat astăzi. Linia de metrou va avea 12 stații.

Metroul spre Aeroportulul Henri Coandă va fi gata în patru ani

Aeroportul Otopeni din București va avea metrou! Astăzi, la ora 12:00, a fost semnat contractul liniei de metrou spre Aeroportul Otopeni. Lotul va avea aproximativ opt kilometrii și șase stații, prima fiind Tokyo și ultima, Aeroportul Henri Coandă.

Contractul proiectului are o valoare de 1,27 miliarde de lei fără TVA, iar constructorul va avea la dispoziție 48 de luni pentru realizarea lucrării. În doar 4 ani, Magistrala 6 va duce direct către Aeroportul Otopeni.

În ceea ce privește primul lot al Magistralei 6, acest tip de contract a fost încheiat în urmă cu un an, însă lucrările nu au fost începute. Potrivit oficialilor, primele stații în șantier ar trebuie să fie Expoziției și Pajura. Magistrala 6 va avea aproximativ 14 kilometrii și va face legătura dintre stația 1 MAI și Aeroportul Henri Coandă.

"Orizontul de timp pentru finalizarea întregii Magistrale 6, nu numai a lucrărilor de structură de rezistență este anul 2027. Anul trecut, pe 8 martie am semnat contractul de structură de rezistență pentru lotul 1.

Azi, de Ziua Tineretului, am semnat contractul pentru lotul 2. (...) În perioada următoare va fi lansată, este încărcată în SEAP, documentația pentru lucrările de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și curenți slabi, urmând ca până la finalul anului să lansăm și procedura pentru sistemul de automatizare trafic, precum și achiziția a 12 trenuri de metrou, care vor deservi Magistrala 6. Deci orizonul de timp e anul 2027 și ne vom încadra astfel încât să avem o punere în funcțiune cu călători a Magistralei 6", spune Mariana Miclăuș, director general al Metrorex.
Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Compania care se va ocupa de lucrările liniei de metrou spre Otopeni

Cu doar două luni în urmă, Ministrul Transporturilor a anunțat că a fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcţia liniei de metrou care va duce la Aeroportul Henri Coandă. Linia de metrou va avea 6 staţii şi va face legătura între staţia Tokyo (Băneasa) şi Aeroportul Otopeni. Ministrul a anunțat că finanțarea contractului este asigurată din fonduri de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile.

"După atâția ani s-a reușit semnarea acestui contract. Cred că se discută de peste 10 ani, poate chiar mai bine, de acest contract. În sfârșit, acest lucru este realizat, cu toate opreliștile din ultimii ani, acea oprire în suspendare a acestui proiect din anul 2021, a fost depășită. Mulțumesc partenerilor japonezi că au avut înțelepciunea să treacă peste sincopele administrative ale Guvernului României din 2021, când acest proiect nu a mai fost considerat o prioritate pentru noi. E bine că, în sfârșit, am intrat în linie dreaptă", spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Citeste si:
Stația de metrou Tudor Arghezi este inaugurată astăzi
Stația de metrou Tudor...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2023 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.