Obiceiuri și tradiții în Vinerea Sfântă a Paștelui. Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, este o zi neagră a creștinismului, de doliu a întregii creștinătăți, o zi de post negru, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Iisus Hristos.

Vinerea Mare a Paștelui: tradiții și obiceiuri

În această zi se face pomenirea de sfintele și mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos. Este ultima vineri din Postul Paștilor. Potrivit tradiției, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici și nici să folosești oțet, pentru că, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele lui au fost udate cu oțet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se oficiază niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii, iar ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul lăcașului de cult. Prin scoaterea acestuia se retrăiește coborârea de pe cruce a lui Hristos și pregătirea trupului acestuia pentru înmormântare.

Se spune și că cei care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu au dureri de cap sau mijloc în timpul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În Vinerea Mare, seara, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Creatorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul EPitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde va rămâne până la Înălțare. Acest lucru semnifica înhumarea Domnului.

După terminarea slujbei de seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își plâng morții. Ulterior, preotul împarte florile aduse, care sunt considerate a fi bune de leac.

De la biserică, lumea pleacă acasă cu lumânările aprinse pe drum, pentru ca morții să afle de venirea zilelor mari. Oamenii ocoleau casa de trei ori și atunci când intrau se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți, apoi păstrau lumânarea pentru a o aprinde în vremuri grele.

Citeste si:
Jador a ajuns la spital în prima zi de Paște. Cine l-a însoțit și...
Jador a ajuns la spital în...

Unii obișnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii zilei, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Aprilie 2023 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.