În doar câteva săptămâni, creștinii ortodocși vor intra în postul Paștelui, cel mai lung și cel mai dur post dintre toate. Acesta are o durată de 40 de zile și o serie de restricții pentru creștinii care aleg să îl țină pe parcursul celor 40 de zile. La Postul Paștelui se adaugă și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Postul Paștelui pentru creștinii de astăzi

În vremurile trecute, Postul Paștelui simboliza pregătirea celor care urmau să primească sfântul botez în noaptea Învierii. În prezent, Postul Paștelui este o perioadă de pregătire și curățire spirituală înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Acest post este simbolul postului de 40 de zile pe care l-a ținut Iisus Hristos înainte de a-și începe misiunea sa mesianică.

Când pică Paștele la catolici și la ortodocși în 2023

În anul 2023, sărbătoarea Paștelui la catolici pică duminică, 9 aprilie. Paștele creștin ortodox se sărbătorește cu o săptămână mai târziu, respectiv, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de 16 aprilie. Ziua de Paști pică în fiecare an diferit datorită unui algoritm unic după care este calculată.

Când începe Postul Paștelui catolic și ortodox în 2023

Pentru credincioșii catolici, Postul Mare sau Postul Paștelui începe din data de 22 februarie și se va încheia pe data de 8 aprilie. Pe 9 aprilie va fi sărbătorit Paștele catolic. De partea cealaltă, la ortodocși, Postul Paștelui va începe din 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie, iar pe 16 aprilie se va sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Categorii de persoane nu voie să țină post

Chiar dacă postul Paștelui este unul sever și pentru toată lumea, există și categorii de persoane care nu au voie să țină acest post. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis în 1956, ca unele categorii de persoane să primească dezlegare de la Postul Paștelui.


  • Copiii mai mici de 7 ani;

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani si credincioșii de orice vârstă, care au diverse afecțiuni medicale;

  • Femeile însărcinate și cele care alăptează;

Citeste si:
Paștele catolic este sărbătorit astăzi. Papa Francisc a ținut...
Paștele catolic este...

Postul Paștelui are doar două dezlegări la pește, pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire și pe 9 aprilie când este Duminica Floriilor.

Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui 2023

În Postul Paștelui credincioșii nu au voie să consume mai multe produse alimentare, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte și alte produse de origine animală. Este interzis consumul de alcool și fumatul. Tot în Postul Paștelui, credincioșii trebuie să fie mai buni, mai iertători, să se abțină de la anumite gânduri rele.

După post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc, pentru ca Postul Paștelui să fie împlinit. În Postul Paștelui nu este voie să se facă nunți, botezuri, zile de naștere sau alte petreceri. Creștinii nu au voie să se sărute, nu au voie să vorbească urât și trebuie să ofere de pomană.

Citeste si:
Zile libere de Paște 2023. Cât durează minivacanța românilor și...
Zile libere de Paște în 2023....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.