134.000 de locuri pentru clasa a IX-a sunt alocate pentru anul școlar viitor, cu 3.400 mai mult față de anul 2022, arată un proiect de Hotărâre de Guvern. În schimb, scade numărul de locuri pentru învățământul primar, cu 2.000. Motivul constă în faptul că grupa mare a devenit obligatorie.

Admitere liceu: crește numărul de locuri alocate pentru elevi în anul școlar viitor și scade numărul de locuri pentru învățământul primar

Pentru anul școlar viitor sunt alocate 134.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro. În anul 2022-2023 au fost 130.600 de locuri.

Proiectul, care a fost avizat pe 24 martie, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației, arată că numărul mic de elevi care cer școlarizare a dus la diminuarea numărului de locuri pentru anumite niveluri sau forme de învățământ.

„diminuarea cu 1.500 de locuri la învățământul liceal pentru clasa a IX-a, cu frecvență seral și cu frecvență redusă deoarece se constată o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea la aceste forme de învățământ;

diminuarea cu 2.000 de locuri la învățământul primar, având în vedere faptul că din centralizarea solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o scădere. Această scădere se datorează faptului că grupa mare a devenit obligatorie".

Se mențin cifrele de școlarizare la nivelul celor aprobate pentru anul 2022-2023, pentru:


  • educație timpurie;

  • învățământul gimnazial – zi;

  • învățământul liceal pentru clasa a XI-a, învățământ cu frecvență seral;

  • învățământul profesional;

  • învățământul tertiar- nonuniversitar (postliceal);

  • învățământul sportiv – nivel primar și gimnazial;

  • învățământul de artă și învățământul sportiv suplimentar;

  • învățământul primar și învățământul secundar – Programul ”A doua șansă”

  • învățământul special.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Broșura de admitere la liceu 2023 va fi publicată de inspectoratele școlare pe 8 mai

Broșura de admitere la liceu 2023 va fi publicată de către inspectoratele școlare pe 8 mai, potrivit calendarului oficial, ceea ce înseamnă că elevii de clasa a VIII-a vor putea să afle numărul locurilor la liceu și învățământ profesional, pe specializări și ultima medie de anul trecut, conform Edupedu.ro.

Conform calendarului de admitere la liceu, în data de 8 mai 2023 sunt prevăzute următoarele: stabilirea codurilor pentru fiecare unitate de învățământ liceal pe filiere, profiluri, specializări/domenii de pregătire; tipărirea broșurii care cuprinde informațiile despre admitere, precum și postarea broșurii pe site-urile inspectoratelor școlare.

În intervalul 8 - 12 mai, are loc transmiterea în școli a broșurilor pentru admiterea la liceu. În aceeași perioadă, inspectoratele școlare vor transmite unităților de învățământ gimnazial lista cu centrele de înscriere și unitățile de învățământ arondate fiecărui centru.

Citeste si:
Locuri pe care le poți vedea gratuit în Amsterdam
Locuri pe care le poți vedea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.